Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Vannak dallamok, melyek oly fülbemászóak, hogy kivétel nélkül, szinte generációtól függetlenül folytatjuk a dúdolásukat, ha valahol felsejlik a zene. Hogy csak pár példát mutassunk: MÁV szignál, az egykori Malév dallam vagy éppen a Magyar Népmesék trillája.

Ilyen a nászinduló is

214 éve született Felix Mendelssohn-Bartholdy német zeneszerző, akinek legismertebb szerzeménye az esküvőkön hallható nászinduló.  Legismertebb műve Shakespare "Szentivánéji álom" című darabjához írott nyitánya, amely esküvőkön általában felcsendül. Zongoristaként már 9 évesen nyilvános szereplést vállalt, 11 évesen pedig már komponált. 

A mindösszesen 17 éves Mendelssohn 1826-ban a nyitányt eredetileg „zongoraduóra komponálta”, de egy évvel később már a zenekari változatát is elkészítette. A teljes színpadi kísérőzene megalkotására azonban jó pár év múlva, 1842-ben, immáron 33 éves korában magától a porosz királytól, IV. Friedrich Wilhelmtől kapott megbízást. Az ősbemutatót 1843. október 14-én tartották meg Potsdamban.