Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Méghozzá 68 év után. A mórahalmi Nagyszéksós-tón, három fióka kelt ki. Az egyiket sikerült  meggyűrűzni július 28-án.

A kacagócsér kis számban, kóborlóként rendszeresen megjelenik Magyarországon, leginkább a késő tavaszi és nyári időszakban. Európában főként a Földközi-tenger partvidékén költ.

Magyarországon a szikes tavakat keresi fel. Láthattuk már a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területén leginkább a szegedi Fehér-tavon vagy a Csaj-tavon, a mórahalmi Nagyszéksós-tón,  a Bába-széken, a Zab-széken és Kelemen-széken.

Meglesett nász

Júniusban násztevékenység közben figyelt meg egy kacagócsérpárt Takács Ádám a Nagyszéksós-tón Mórahalmon, majd Mészáros Csaba már fészkelésre utaló jeleket is felfedezett. Igazavolt, három tojást raktak.

Kacagócsér utoljára 1955-ben Fonyódnál fészkelt.

A kacagócsért jól meg lehet figyelni most a kilátóból. A természetvédelmi szakemberek pedig úgy döntöttek, hogy a mórahalmi fiókákat meggyűrűzik.

"Hazánkban első alkalommal került jelölőgyűrű kacagócsérre, melyet Dr. Pigniczki Csaba, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre helyezett fel"

 

– írja oldalán a berek.hu. Csak az egyik fiókára került egyedi azonosítóval ellátott acél jelölőgyűrű. A három fióka közül egy feltehetően elpusztult pár napos korában, a másik pedig még túl kicsi volt ahhoz, hogy gyűrűt kaphasson.

(fotó: Kiss Mónika)