Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Már a Dunántúl is érintett az afrikai sertéspestis betegséggel

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pár héttel ezelőtt, oldalunk is beszámolt róla, hogy budai erdőkben komoly veszélyt jelent az afrikai sertéspestis.

Mára már Budapest egész budai oldalát fertőzött területnek minősítette a hatóság, Pest megye, Komárom-Esztergom és Fejér megye nagy része pedig magas kockázatú területnek számít.

A NÉBIH honlapján fellelhető egy térkép, amely a fertőzött területeket jeleníti meg. Ezen jól látható, hogy a kór nem csak a Budapest és annak környékét érinti, hanem az ország egész keleti részét és lassan a Dunántúl egy részét is.

Az afrikai sertéspestis jelenleg a Dunántúlon Komárom-Esztergom megyét érinti valamint Fejér megye nagy részét, de kórokozót hordozó vaddisznók könnyen terjeszthetik a betegséget megyénkben is.

A sertéspestis kórokozó vírusa két úton terjedhet, természetes úton valamint az élelmiszer-hulladékokkal. Az utóbbi jelenti a nagyobb problémát, hiszen a NÉBIH azt nem tudja szabályozni, hogy a turisták ne dobáljanak el semmiféle élelmiszer-hulladékot, valamint ne is etessék vele a sertéseket.

A kór a sertéshúsokat is megdrágíthatja

A kényszervágások miatt emelkedik majd a húskészítmények ára Magyarországon is. Európa több országában már megtörtént a drágulás, az országban még majd csak most jön el ez a felfelé ívelő tendencia.