Már a Dunántúl is érintett az afrikai sertéspestis betegséggel

Sertés
Forrás: hellovidek.hu

Pár héttel ezelőtt, oldalunk is beszámolt róla, hogy budai erdőkben komoly veszélyt jelent az afrikai sertéspestis.

Mára már Budapest egész budai oldalát fertőzött területnek minősítette a hatóság, Pest megye, Komárom-Esztergom és Fejér megye nagy része pedig magas kockázatú területnek számít.

A NÉBIH honlapján fellelhető egy térkép, amely a fertőzött területeket jeleníti meg. Ezen jól látható, hogy a kór nem csak a Budapest és annak környékét érinti, hanem az ország egész keleti részét és lassan a Dunántúl egy részét is.

Az afrikai sertéspestis jelenleg a Dunántúlon Komárom-Esztergom megyét érinti valamint Fejér megye nagy részét, de kórokozót hordozó vaddisznók könnyen terjeszthetik a betegséget megyénkben is.

A sertéspestis kórokozó vírusa két úton terjedhet, természetes úton valamint az élelmiszer-hulladékokkal. Az utóbbi jelenti a nagyobb problémát, hiszen a NÉBIH azt nem tudja szabályozni, hogy a turisták ne dobáljanak el semmiféle élelmiszer-hulladékot, valamint ne is etessék vele a sertéseket.

A kór a sertéshúsokat is megdrágíthatja

A kényszervágások miatt emelkedik majd a húskészítmények ára Magyarországon is. Európa több országában már megtörtént a drágulás, az országban még majd csak most jön el ez a felfelé ívelő tendencia.

szerkesztő, riporter, online felelős szerkesztő