Már nyár végére  elkészülhet Bakonyszombathely új óvodája

Bakonyszombathely óvoda

Nyolc éve döntötte el a település képviselő-testülete, hogy új óvodát és bölcsődét építenek Bakonyszombathelyen. Azonban a megvalósításra sokáig várni kellett. Végül tavaly év végén érkezett a jó hír, miszerint uniós pályázatnak köszönhetően végre elkezdődhet az építkezés.

A településen az 1950-es években a volt grófi istállóból alakították ki a helyi óvodát. Bár az épület karbantartása folyamatos volt az elmúlt több mint hatvan évben, a falak egészségtelen állapota és az épület szerkezete régóta gondot okozott az önkormányzatnak. Azonban forráshiány miatt nem volt lehetőség új óvoda építésére. Géringer Istvánné, a település polgármestere elmondta, hogy a 2000-es évek elején az iskola bővítése és építése „háttérbe szorította” az óvodát.

– Az önkormányzat képviselő-testületének 2012-es döntése alapján vásároltuk meg a jelenlegi telket a falu központjában. A rajta lévő épületet elbontották, és mi vártunk az újabb pályázati lehetőségre. 2015-ben el is kezdődtek a tervezési folyamatok. Azonban hiába volt 2017-ben sikeres pályázatunk, a pályáztatás lefutási ideje alatt hatalmas költségnövekedés jelent meg az építőiparban, emiatt a kapott támogatásból nem lehetett megvalósítani a fejlesztést – emlékszik vissza a kezdeti nehézségekre a polgármester, aki hozzátette: az óvoda felújítását még a település korábbi vezetői indították el.

– A 2018-ban indított új megyei Terület- és Településfejlesztés Operatív Program pályázaton új óvoda és bölcsőde építésére 250 milliós támogatásban részesültünk. Azonban 2019 őszére, a második közbeszerzésre már 450 milliós ajánlatot kaptunk. Szintén azzal kellett szembesülni, hogy nem tudunk építkezni, hiszen a költségek majdnem a támogatási összeg dupláját tették ki – magyarázta Géringer Istvánné, aki immár polgármesterként vett részt a további munkálatokban.

– Mindenképpen megoldást akartunk találni, ezért 2020 januárjában módosítottuk a terveket oly módon, hogy a tervezett funkció megvalósuljon. Megszüntettük a pincerendszert és egyszerűsítettünk az épületen és külsőségein, ez 100 millió forintos csökkentést jelentett.

73 milliós többlettámogatást kaptak
– A harmadik közbeszerzésen csaknem 350 milliós ajánlatot kaptunk. Azonban még ez is 100 millióval több volt, mint a támogatás összege, ezért tavaly júliusban többlettámogatási kérelmet nyújtottunk be – mondta a település vezetője. Az új év elején érkezett a jó hír: Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő és Popovics György megyei elnök közbenjárásával 73 millió forint többlettámogatást kapott a település az óvoda és a bölcsőde épületére.

– A pályázati támogatásunk így összesen 320 millió 500 ezer forint, a fennmaradó összeget saját forrásból kell még kiegészíteni. Az építkezés tavaly szeptemberben megkezdődött, és reményeink szerint idén augusztusban már átadhatjuk az épületet. A tervek szerint az új tálalókonyha ellátja az óvodai, iskolai étkeztetést, és segíti a szociális étkeztetést is. A belső berendezés és bútorzat beszerzéséhez minden további lehetőséget meg kell ragadnunk, mivel ezek a támogatáson kívüli fejlesztések lesznek – mondta Géringer Istvánné polgármester.

Forrás: kemma.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó