Kezdőlap NYUGAT Nyugat - Kultúra

Megújul a tatai tiszti klub és könyvtár

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszú évek óta tartó probléma oldódhat meg végre Tatán a kormány több, mint 1 milliárd forintos támogatásának köszönhetően. A Móricz Zsigmond városi könyvtár bő másfél év múlva elköltözhet a Magyary Zoltán Művelődési Központból az Ady Endre úton található régi tiszti klub épületébe. A Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár látványterveit a magyar kultúra napja előtti napon mutatták be a sajtó képviselőinek.

Bencsik János országgyűlési képviselő elmondta, hogy két pályázatból több, mint 1 milliárd forint támogatás kapott a város az épület felújítására.

Nagyobb lesz az új könyvtár a tiszti klubban

Michl József, Tata polgármestere arról beszélt, hogy egy régi probléma oldódik meg a beruházásnak köszönhetően.

– Az Ady Endre úton található volt tiszti klub épületét a Magyar Honvédség évekkel ezelőtt ingyenesen átadta a városnak. Ennek köszönhetően nyílt meg a lehetőség, hogy elköltözhessen a könyvtár, és egy tudásközpont jöjjön létre. A kormány támogatásának köszönhetően pedig végre a tervek is elkészülhettek. A könyvtár alapterülete több, mint 1100 négyzetméterre bővül. A földszinten egy kis közösségi tér és kávézó kap helyet. Az emeleten található majd a gyerek és felnőtt könyvtár száz fős előadóteremmel, nagy tárgyalóval, gyermekbarát helységekkel, hogy akár babával is látogatni lehessen – árulta el a polgármester, aki ezután felkérte Páhy László építészt, hogy mutassa be az épület terveit.

Világos, tágas közösségi tér lesz a tiszti klubból

– Az épület felújítása két ütemben fog megvalósulni. Először az épület utcafrontjának fejlesztése fog megtörténni, majd ezután alakítjuk ki az Egység utca felőli épületben, a régi színházterem helyén az új könyvtárral. Nagy kihívás volt a szűk, sötét folyosókból egy igazán modern, tágas, és világos közösségi épületet létrehozni – mondta az építész. Hozzátette: a fejlesztés során az épület előtti terület is teljesen megújul, ahol egy közösségi találkozási pontot alakítanak majd ki.

Az Ady Endre utcai épületrészben a kávézót, közösségi tereket építik ki. A fejlesztés hasznos alapterülete 387 négyzetméter, a kialakítására elkülönített összeg pedig 137 millió forint. A földszinten a bejárattól balra lesz a közösségi kávézó, amihez a baloldalon a gazdasági bejárat és kiszolgáló helyiségek kapcsolódnak. Jobbra a co-working, vagyis közösségi irodák, munkahelyek kapnak helyet. A jobb oldali bejáraton keresztül közelíthető meg az emeleti szint, ahol további három közösségi tér kapcsolódik majd.

A második ütemben alakítják ki a könyvtárat

A második ütemben zajlik majd az új Móricz Zsigmond Városi Könyvtár kialakítása, amire 890 millió forint központi költségvetési támogatást kapott a város. A cél egy könnyen, akadálymentesen elérhető, a hazai előírásoknak és a nemzetközi ajánlásoknak, az energiatakarékos és hatékony működtetésnek megfelelő, többfunkciós olvasóterekkel, gyermekkönyvtárral, számítógépes teremmel, irodákkal, kutatószobákkal, klubhelyiséggel, előadóteremmel és tömörraktárral rendelkező új városi könyvtár létrehozása.

A könyvtár hasznos alapterülete a jelenlegi 715 négyzetméterről 1141 négyzetméterre nő. A két szintes épület teljesen akadálymentes lesz. Nő az olvasói termek száma: a felnőtt- és gyerek kölcsönző, valamint kézikönyvtáron túl lesz tanuló és helytörténeti kutatószoba, infobázis, tudástár, gyerek rendezvényterem, babaszoba, kettéosztható 100 fős konferenciaterem, audio-sarok.

A fejlesztéssel elérhetővé válik a 24 órás könyvtár is: a könyvek automatikus visszavételét és a lefoglalt könyvek átvételét is lehetővé teszik majd a csomagátadó automaták mintájára. A könyvek emeletre jutását könyvlift segíti majd, könyvfertőtlenítő használatával pedig nem kell karanténba tenni a visszajuttatott könyveket. A tömörraktár megszünteti a polcok zsúfoltságát, és megoldja jelenlegi raktározási gondokat.

Az új helyszín kiválasztása tudatos városfejlesztési lépés, ami összhangban van a Művelődési Ház teljes körű megújulásával. Ez teszi lehetővé, hogy a könyvtár régi helyét is magába foglalóan a jelenlegi Művelődési Ház megújulva, új városi közművelődési intézménnyé alakuljon majd át.

A polgármester elmondta, hogy a Magyary Zoltán Tudásközpont konferencia és előadótermével közösségi térként szolgál a korábban is itt tevékenykedő civil szervezetek, a tatai és kistérségben élők számára, amely új rendeltetéshez az épületben elhelyezett, megújult városi könyvtár szolgáltatásai is kapcsolódnak.

Forrás: kemma.hu