Kezdőlap LIFE MAGAZIN Női Napozó

Már megjelent az első gólya Tatán!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Év elején ritka látvány hazánkban a gólya. A vándormadarak egyik példánya szerdán, másfél-két hónappal korábban a szokottnál mégis megjelent az Öreg-tóban.

Szerdán délelőtt egy gólya álldogált az Öreg-tó medrében az Építők parkja magasságában. A nem mindennapi látványt meg is örökítettük.

Szabó Máté, a Magyar Madártani Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoportjának titkára a Kemma.hu-nak elmondta, hogy három lehetséges oka lehet annak, hogy a gólya itt maradt. Elképzelhető, hogy a klímaváltozás miatti egyre enyhébb téli időszakot nemes egyszerűséggel itt próbálta átvészelni. Az is előfordulhat, hogy kései kelésű volt, és nem tudott elrepülni a nagy csapatokkal, ahogy az is, hogy gyenge vagy sérült volt, és ezért ragadt itt.

Mivel az elmúlt hónapokban csak az elmúlt egy hét volt keményebb, valószínűleg a madár túl fogja élni már a telet. A gólyák általában március-áprilisban térnek vissza vándorlásukból hazánkba, tehát a tatai példány bő másfél-két hónappal előbb jelent meg, mint társai.

Forrás: kemma.hu