Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Már világít éjjel a Duna-menti kerékpárút

A beágyazott szemcséket a Nap fénye tölti fel, a projektben elsősorban a veszélyes objektumok láthatóságát növeli a Magyar Közút.

Jól halad a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Komárom-Esztergom megyei projektje, melynek során különleges eszközzel növelik az Eurovelo6 nemzetközi kerékpárút biztonságát – derül ki a cég közleményéből. A közútkezelő kísérleti jelleggel gyantába ágyazott – úgynevezett fotolumineszcens boroszilikát anyagú – szemcséket kever a kerékpárút anyagába, amelyeket a nap fénye feltölt, az így kezelt felület világít a sötétben.

A közlekedésbiztonság javítását célzó kezelést elsősorban veszélyes gyalogátkelők, kerékpárutak, sávjelzések, járdák, sarokkövek, negyedkövek, lassítószigetek, úttartozékok kapják meg.

A megoldással közvilágítással el nem látott, jellemzően külterületi útszakaszok használata válik kényelmesebbé és biztonságosabbá, miközben az energiafelhasználás és fényszennyezés nem nő.

A fejlesztés a kerékpárút közkedvelt Duna-menti szakaszán történik meg, összesen több mint 2 kilométeren. A kivitelezés a hét elején kezdődött meg, várhatóan október végéig el is készülnek a munkálatok. Az eredmény már most jól látható – derül ki a beszámolóból.

Forrás: Magyar Közút