Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

2023 végére már 8 tonnánál jár a „Passzold vissza, Tesó!” kampány eredménye.
Az 5 éve futó „Passzold vissza, Tesó!” kampányban, 2023 év végére a visszagyűjtött mobiltelefonok mennyisége: 130 gyűjtőponton 1800 kg. A szervezők elégedettek az eredménnyel és köszönik a gyűjtésben résztvevők munkáját. Ötödik éve tart a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg.

Számos, a gyűjtésben résztvevő szervezet belső kommunikációs kampányt, szemléletformáló eseményeket, előadásokat szervezett, így tudták aktívan mozgósítani a közösségüket, hogy minél több mobiltelefont adjanak le a gyűjtődobozokba. A kampányban résztvevő legeredményesebb nagyvállalat Csimpánz Örökbefogadást kap ajándékba az Intézet programjának keretében.
 

A legjobban teljesítő KKV, intézmény, oktatási intézmény, valamint a különdíjas szemléletformáló szakmai előadást kapnak ajándékba “Mobiltelefonokkal a gorillákért” címmel a Jane Goodall Intézet előadásában, valamint a Nagyvállalat és a KKV kategóriák győztesei egy-egy Zöld Iroda – Zöld Rendezvény Minősítés előadást a KÖVET Egyesület szervezésében. Oktatási intézmény kategóriában a Szegedi Eötvös József Gimnázium és Általános Iskola, a közintézményként a Széchenyi István Városi Könyvtár, Sopron nyert.

A gyulai Implom József Általános Iskola nyerte a legötletesebb gyűjtődoboz elkészítéséért a különdíjat. szervezők célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes mobilkészüléket, GPS-t és ezekhez tartozó töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

A kisméretű elektronikai eszközöket (az EEE/WEEE –ket) a legnehezebb visszagyűjteni, de pont ezért mindent meg kell tenni és felhívni a társadalom, a lakosság figyelmét a problémára és a megoldására. Az ilyen kampányok segítik elő, hogy tudatosabban éljenek, vásároljanak az emberek. Emellett az ENSZ 17 fenntarthatósági céljai közül legalább négynek az elérését is elősegíti a kampány. A négy SDG cél: 9. Ipar, innováció és infrastruktúra, 12. Felelős fogyasztás és termelés, 15. Szárazföldi ökoszisztémák védelme és 17. Partnerség a célok eléréséért.