Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Mattot kaphat a győri építményadó is

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ahogy arról mi is már beszámoltunk, drasztikusan megemelkedett idén az építményadó Győrben. A bevezetett adóemelésre reagált most a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és levélben fordult a győri polgármesterhez. 

A győri önkormányzat még 2020 végén döntött az építményadó emeléséről. A rendelet szerint 900 forintról 2000 forintra emelkedik az építményadó négyzetméterenként. A győri vállalkozókat érintő jogszabály az elfogadásakor nem lépett életbe, mivel a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet miatt a magyar kormány a kamara javaslata alapján moratóriumot rendelt el és a helyi adók emelését átmeneti intézkedésként befagyasztotta. A győri építményadó emelése 2023. január 1-jétől azonban hatályos, jelentős anyagi terhet róva ezzel a vállalkozásokra.  

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a rendelet 2020-as önkormányzati elfogadása előtt is nyilatkozatban jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja az adónem ily mértékű emelését, ugyanis a vállalkozások az energetikai és munkaerőpiaci kihívások mellett az építményadó ilyen szintű emelését nem tudják kitermelni, az komoly, sok esetben vállalhatatlan pénzügyi terhet jelent számukra. 

A kamara közleményében rámutatott arra, hogy az energiaválság, az infláció, az árfolyamgyengülés súlyos terhei mellett kigazdálkodhatatlan a vállalkozások számára a jelentős mértékben megemelt építményadó. A győri székhellyel és telephellyel rendelkező vállalkozások és képviselői elkötelezettek Győr folyamatos fejlesztésében, kulturális- és sportéletének támogatásában, gazdasági növekedésében. Ahhoz azonban, hogy a jövőben is eleget tudjanak tenni e vállalásuknak, a gazdasági nehézségek sújtotta helyzetben az önkormányzat kötelessége a vállalkozások támogatása a munkahelyek megtartásában, működőképességük megőrzésében.  

A magyar kormány 2023. évre egyszámjegyű infláció elérését tűzte ki célul, ezzel a gazdaságpolitikai szándékkal a 120 százalékot meghaladó mértékű helyi építményadó emelése szembe megy. 120 százalékos adóemelés a piacgazdaságban értelmezhetetlen és elfogadhatatlan! 

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara levélben fordult Győr polgármesteréhez, együttműködését kérte az építményadó mértékének átgondolásában, az önkormányzati célok mellett a vállalkozások anyagi terhelhetőségét és érdekét is figyelembe véve.