Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Tűzifával csaltak

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gátlástalan tűzifa-kereskedőket ért tetten a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Folyamatosan figyelemmel kíséri az online felületeket és piactereket, a vizsgálatokban több forrásból származó információk alapján keresi a megrendelési, próbavásárlási lehetőségeket is a NAV. Az ellenőrzések célja, hogy felügyeljék az adószámmal rendelkezők adásvételeit, és kiszűrjék az illegálisan értékesítőket.

Egy ilyen ellenőrzésben kezdte vizsgálni a NAV egy közösségi oldalon tűzifát hirdető vállalkozó tevékenységét. Mivel várható volt, hogy az ügyben fogyasztóvédelmi, illetve termékszármazási problémák is felmerülhetnek, a NAV előzetesen több társhatósággal is egyeztetett. Az ellenőrzést végül a NAV-revizorok és a Bevetési Igazgatóság a társhatóságokkal közösen indították – olvasható a NAV közleményében. 

Az adóellenőr a hirdetésben szereplő telefonszámon felhívta az eladót. El is vállalták, hogy a megrendelt 5 m3 tűzifát 250 ezer forintos vételáron leszállítja a hirdető. A leegyeztetett időpontban és helyszínen két személy jelent meg egy zárt kistehergépjárművel. Az 5 mfáért elkérték a megbeszélt 250 ezer forintot. A pénzt átadták a revizorok, azonban bizonylatot nem kaptak. Hamarosan kiderült, hogy az eladó az értékesítést adószám nélkül végzi.

A társhatóságokkal közös ellenőrzés ezzel még nem ért véget, ugyanis kiderült, hogy a leszállított fa alig volt több mint 2,5 m3. Mivel a szállítók származást igazoló dokumentumot nem tudtak bemutatni, a tűzifa hatósági zár alá került.

Az ellenőrzésben részt vevő társhatóságok külön-külön folytatják le eljárásaikat, várható, hogy az ügyben jelentős bírságokat szabnak majd ki.