Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Még több helyen a víz az úr, a termés bánhatja

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A december végi árhullámok jelentősebb kár nélkül levonultak, de a belvízzel elöntött területek nagysága tovább nőtt és a karácsony óta jellemző 4-5 fok fölötti napi középhőmérsékletek mellett az őszi vetésekben már károk keletkeznek. A Kisalföldön vannak több mint egy hónapja belvízben álló földterületek is.

 

A héten várható hideg, száraz idő megmentheti a vízben álló vetést a nagyobb kártól – írta a HungaroMet Nonprofit Zrt. is agrometeorológiai elemzésében. Azt írták: a tavalyi év utolsó napján és az új év első napjaiban sokfelé esett, az elmúlt egy hét csapadékösszege a Dunántúl nyugati felén 5-15 milliméter között alakult.

Az elmúlt harminc nap csapadékmennyisége országszerte meghaladja a sokéves átlagot, a Dunántúlon sokfelé több mint kétszerese esett az ilyenkor szokásos mennyiségnek. A talajok felső egy méteres rétege továbbra is telített, vagy telítettség-közeli állapotban van, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent.