Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szumátrai rinocéroszbaby született Indonéziában, a Way Kambas Sanctuary nemzeti parkban. Egy Delilah nevű 7 éves nőstény hozta világra a picit.

A WWF kutatása szerint már kevesebb, mint 50 példány él a világon a szumátrai orrszarvúból, ezért is ennyire fontos ez a hír, a fajfenntartás mérföldköveként. A pici csaknem 25 kilóval született, apja a Hrapan nevű hím Amerikából érkezett a nemzeti parkba.

2012-ben volt legutóbb, hogy borjú született náluk, ez pedig 120 év alatt az első ilyen esemény volt, tehát a mostani kicsi érkezte is nagyon fontos mérföldkő.

Kritikusan veszélyeztetett fajról van szó, ez az 50 példány hihetetlenül kevés és ezáltal a kihalás szélére sodródott a bolygó szumátrai orrszarv-állománya. Ez a faj egyébként a legkisebb rinó, a legnagyobb példányok nem érik el az egy tonnás súlyt. Két szarv csücsül az orrukon, és sajnos pontosan ez a vesztük az orvvadászok miatt, hiszen két legyet ütnek egycsapásra.

A szörnyű, direkt emberi mészárlás mellett a klímaváltozás sem kíméli őket. Bár Thaiföldtől Laoszig sokfelé éltek, mára már sajnos teljesen kihaltak ezeken a területeken. Kutatók, biológusok és a rezervátum vezetői dolgoznak jelenleg az utódlási, szaporítási programon, mely megmentheti a szumátrai orrszarvúkat.