Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Sokak legnagyobb meglepetésére a Lego leállította azt a projektet, melynek eredeti célja az volt, hogy a kockákat olajalapú műanyag helyett újrahasznosított italos palackokból készítsék, mondván, ez a termék élettartama alatt magasabb szén-dioxid-kibocsátással járt volna.

A lépés a világ legnagyobb játékgyártójának a fenntarthatóbb anyagok kutatására irányuló erőfeszítéseit követte, s része annak az új hullámnak, melyben a vállalatok az éghajlati válság hatására újraértékelik a globális kibocsátásokhoz való hozzájárulásukat.

A Lego egészen elképesztő mennyiségű játékot gyárt minden évben, így sokan üdvözölték, hogy felülvizsgálják a globális felmelegedésben játszott szerepük mértékét, noha a mostani friss bejelentés csalódást okozott az aktivistáknak.

A dán vállalat évente több milliárd Lego-darabot gyárt, és 2021-ben kezdte el kutatni az újrahasznosított polietilén-tereftalátra (PET) való lehetséges átállást az akrilnitril-butadién-sztirolról (ABS), melynek 1 kg műanyag előállításához körülbelül 2 kg kőolajra van szükség. Az ABS-t a Lego-kockák mintegy 80 százalékában használják.

Tim Brooks, a Lego fenntarthatóságért felelős vezetője a vállalat friss döntése kapcsán arra utalt, hogy a nem kőolaj alapú anyag puhább, és a tartósság érdekében extra összetevőket igényel, valamint nagyobb energiát a feldolgozáshoz és szárításhoz:

„Olyan, mintha acél helyett fából próbálnánk kerékpárt készíteni.”

Brooks hozzátette, a gyártási környezetet érintő „zavarok olyan mértékűek voltak, hogy mindent meg kellett változtatnunk a gyáraikban” az újrahasznosított PET felhasználásának növeléséhez, kiemelve, hogy mindezek nyomán a szén-dioxid-kibocsátás is magasabb lett volna.