Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Melléképület égett Écsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen. A győri és a pannonhalmi hivatásos tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal fékezték meg a lángokat. Az egységek az utómunkálatok közben egy felrobbant propánbutángáz-palack darabjait találták a kiégett épületben. A tűzben nem sérült meg senki.

 

Az eset után a katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy a szabadtéri tüzek elkerülése érdekében tartsuk be a tűzvédelmi szabályokat. Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető az égetés. Amennyiben a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni. 

Több módszer van arra is, hogy a kertben összegyűlt növényi hulladéktól megszabaduljunk, amely egészségünket, környezetünket is megkíméli. Egyik környezetbarát megoldás a biokuka használata, a kukák tartalmát újrahasznosítják, komposztálják. Ha nagyobb mennyiségű kerti hulladék keletkezik, akkor lehetőség van a hulladékudvarok valamelyikén elhelyezni azt. A legjobb, ha kiskertünkben saját magunknak készítünk komposztálót, hiszen a komposzt alkalmas a talaj feljavítására. 

Fotó: Illusztráció