Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs. Handl Tamás az elmúlt több mint negyven évben csigák millióit tekerte meg, őt faggattuk, mitől annyira finom a Bedő kakaós csigája.

A Bedő Pékség ménfőcsanaki üzemében, a Komlóvölgyi úton naponta mintegy hatszáz kakaós csiga készül több turnusban, hogy a nap minden szakában tudjanak az édes tekercs rajongói finom, friss pékáruhoz jutni. Legyen szó reggeliről vagy mondjuk délutáni nasiról, a Bedő csigája mindig elérhető frissen. 
A cukor és a kakaó tökéletes aránya, jól eltalált sütési hőfok és sütési idő, megfelelő pihentetés – ennyi minden kell ahhoz, hogy a vásárlók holnap és azután is visszatérjenek a pékségbe kakaós csigáért.

– Kezdjük a legalapvetőbbel: jó alapanyagok kellenek hozzá, ebből nem engedünk – kezd bele Handl Tamás üzemvezető. – Az az alapvetésünk, hogy soha nem a legolcsóbb alapanyagot keressük, hanem éppen fordítva. Azt nézzük, a legjobb alapanyagokat hol tudjuk a legkedvezőbb áron beszerezni.

A jó alapanyagok beszerzése után kezdődik meg a munka oroszlánrésze. A Bedő kézműves pékség, vagyis nem gépsoron készülnek a termékeik, hanem hozzáértő emberek tudásuk legjavát nyújtva készítik a pékárukat. Ottjártunkkor az üzemben azt láttuk: a kakaós csigák egyformán tökéletes méretben, katonás rendben sorakoznak a sütőtálcákon. Lenyűgöző és egyszerre hihetetlen látni, hogy ennyire kifogástalan terméket képesek készíteni emberi kezek. 

– A tészta hajtogatása és a hajtások közötti pihentetés is kell ahhoz, hogy a tészta könnyed legyen, az íz pedig harmonikus – szögezte le a szakember, utalva arra, hogy a pihentetés egyúttal arra is szolgál, hogy az ízanyagok minél inkább össze tudjanak dolgozni. 

Elárulta, az is kulcsfontosságú, hogyan, milyen hajtogatási módszerrel, illetve a hajtogatási módszerek milyen egymásutániságával készül a tészta. Így akár több száz réteg is képződik, ettől válik légiesen könnyeddé a csiga. A Bedő csigák legalább fele zsiradék, így kellően szaftos lesz az állaga sütés után.  

– Ha elkészült a tészta, lehet is tölteni. Holland kakaó, cukor és úgynevezett édes morzsa, vagyis finomra őrült kalácstészta megfelelő keveréke adja a tölteléket – mondta el, hozzátéve azt is, természetesen nem mindegy, milyen kakaó és milyen cukor kerül bele. – Amikor a Bedő csiga receptjén dolgoztunk, az lebegett a szemünk előtt, hogy a lehető legkakaósabb legyen – szögezte le Handl Tamás, aki nem a levegőbe beszél, hiszen keze alatt több millió csiga megfordult már az elmúlt negyven évben. 

Sok-sok hajtogatás, pihentetés, töltés, újabb pihentetés: akár 15 óráig is eltart a folyamat a begyúrástól a sütésig számítva.