Drágultak a füzetek, a papíráru 40-50 százalékkal kerül többe, a kakaós csiga ára 45 százalékkal nőtt, ráadásul a gyereknek is több zsebpénzt kell majd adni, hiszen a büfékben is mindennek felment az ára.

Az infláció az iskolakezdésre is hatással van, a szülőknek a korábbinál nagyobb kiadásokkal kell számolniuk. A füzetek, papíráruk, rajzlapok a kiadások 17 százalékát adják, ezeknek az ára idén 40-50 százalékkal drágult, a nem papír jellegű irodaszerek pedig 30 százalékkal kerülnek többe – összesítette a K&H az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásokat – olvasható a napi.hu-n.

Drágább a kakaós csiga is. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a ruházkodási cikkek a fő inflációs mutatóhoz képest kisebb mértékben, de így is közel 5 százalékkal drágábbak voltak júliusban, mint egy évvel korábban. A 120-150 grammos gyümölcsjoghurt átlagára például idén augusztusban éves összevetésben 26 százalékos drágulást mutat, míg a kakaós csigáé 42 százalékot.

A dobozos, 100 százalékos narancslé 13 százalékkal, a hamburger 35 százalékkal drágult egy év alatt.

A hátizsákok 17 százalékkal kerül többe és 9 ezer forint fölé ment az átlagáruk. A felsorolt kiadások mellett további egyszeri tételek növelhetik az iskolakezdéshez kapcsolódó kiadásokat, például egy, a tanuláshoz használt számítógép vagy táblagép beszerzése, amely akár több 100 ezer forintos összeg lehet.

A szülőknek számolniuk kell többek között a sportoláshoz szükséges felszerelések – sportcipő, mez, tornazsák – valamint új ünneplő ruha beszerzésével, valamint az esetleges különórákhoz, szakkörökhöz szükséges kellékekkel is, legyen szó akár hangszerről, kottákról vagy éppen nyelvkönyvről.

Húzós lehet a gyümölcsnap is 

Egyes iskolákban egy közös osztálykészletet is össze kell rakni a tanévkezdésre, például zsírkrétákból, rajzlapokból. Emellett akadnak iskolák, ahol “rotációs elv” alapján rendszeresen van gyümölcsnap. Így minden gyerek, amikor rákerül a sor az egész osztálynak visz gyümölcsöt, mondjuk almát, banánt vagy narancsot, amikor ő kerül sorra. 

Az inflációs adatok szerint a friss hazai és déli gyümölcsök ára júliusban 12 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Mivel az infláció az élet minden területét érinti, éppen ezért a szülőknek érdemes kalkulálniuk azzal is, hogy a befizetendő osztálypénz, az étkezések, a szükséges ruházat és sport felszerelés költsége is a tavalyinál magasabb lehet.