Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha albérletet keresünk

Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Idén 28 százalékkal több diákot vettek fel a felsőoktatásba a tavalyihoz képest; ez az elmúlt tíz év legmagasabb száma. A csaknem 126 és félezer felvételiző közül több mint 94.700 jutott be egyetemekre, főiskolákra. Az albérleti díjak ilyenkor mindig fókuszba kerülnek, nézzük, milyen árakra készülhetnek az egyetemisták.

A fővárosban az átlagos havi albérleti díjak meghaladják a 200 ezer forintot, erre rakódnak rá a közüzemi számlák és a kaució is, amely most 2-3 havi bérleti díjnak felel meg – közölték a felvételi ponthatárok szerdai kihirdetésével induló albérletpiaci főszezonról ingatlanpiaci szakértők.

Az ingatlan.com adatai szerint a legnagyobb egyetemvárosok közül Győrben 185 ezer, Veszprémben több mint 172 ezer, Debrecenben 170 ezer forint az átlag a mostani kínálatot nézve. Ennél valamivel olcsóbb városnak számít Pécs és Szeged, illetve Miskolc, ahol 140 ezer és 135 ezer, illetve 100 ezer forintos az átlagos bérleti díj.

Rámutattak, hogy most 2 havi bérleti díjnak megfelelő kauciót és 1 havi bérleti díjat kérnek előre a tulajdonosok, ami a nagy egyetemvárosokban 500 ezer forintnál nagyobb egyösszegű kifizetést is jelenthet a bérlőknek. Ezért érdemes körültekintően eljárni, amikor kiadó lakást keres valaki.