Visszaszorulóban a járvány, sikerült legyőzni a pandémiát, de a fertőzés veszélyes – figyelmeztetett a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A koronavírus elleni két alapoltás, valamint a harmadik emlékeztető oltás mindenkinek „meg kell szereznie” – hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem rektora. – Negyedik-ötödik oltásban a veszélyeztetettek, az idősek esetében kell gondolkodni.

Elmondta, hogy az omikron vagy egyéb variánsok terjedhetnek ősszel is, a koronavírus-fertőzés azonban majd „szépen felsorakozik” a többi felső légúti megbetegedés mellé. Már eddig is négy olyan koronavírust ismertek, amely közönséges náthát okozott.

A fertőzések száma évről évre csökkenni fog, a probléma egyre inkább szezonális jellegűvé válik majd. Ilyesmi történt a 20. század elején a spanyolnátha esetében is –mondta Merkely Béla.

Magyarországon eddig a lakosság hatvannégy százaléka kapott két, negyven százaléka pedig három adag vakcinát. A rektor kijelentette, hogy azok nem érezhetik biztonságban magukat, akik nem kaptak oltást. A koronavírus ellen egyelőre nem létezik tökéletes gyógyszer, a leghatékonyabb továbbra is az oltás. Bízik abban, hogy a jövő járványainál képesek lesznek még az eddiginél is gyorsabban, hónapokon belül hatékony vakcinát fejleszteni, ez lesz a sikeres védekezés alapja. 

Merkely Béla a majomhimlő-fertőzésről azt mondta, nyilván nőni fog az esetszám, ugyanakkor meglátása szerint nem alakul majd ki olyan globális járvány, mint a koronavírus miatt.

/Nyitókép: MTI/