Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Google fejlesztőcsapata három olyan, teljesen új rendszert mutatott be, amelyeknek célja, hogy segítsenek a robotoknak az adatelemzésben, ezáltal pedig gyorsabb döntéseket hozhatnak, valamint jobban megérthetik és eligazodhatnak a környezetükben.

„Képzeljünk el egy olyan jövőt, amelyben egy olyan egyszerű kérés a személyes robotunknak, mint például takarítsa ki a házat, vagy főzzön egy egészséges ételt, elegendő lesz ahhoz, hogy végrehajtsa a feladatot. Ehhez azonban a robotoknak a világ magas szintű megértésére van szükség” – közölte a Google DeepMind Robotics csapata.
 

Az AutoRT egy olyan rendszer, amely a gyakorlati célok megértésében és a tapasztalatok megszerzésében segít, lényegében felkészíti a valós helyzetekre a robotokat. Ezáltal minden eddiginél több, akár több tucatnyi eszköz egyidejű irányítására nyílik lehetőség. Ennek alapját csaknem 77 ezer robotkísérlet és 6650 egyedi feladat elvégzése adja.

A SARA-RT a hatékonyság növelésére épült, melynek kapcsán a robot kamerája által rögzített adatokat a vezérlőrendszer utasításokra fordítja le, a korábbiaknál gyorsabb és pontosabb döntéseket biztosítva, valamint elraktározva azokat.

Az RT-Trajectory pedig vizuális támpontok alkalmazásával abban nyújt segítséget a robotoknak megérteni, hogyan kell az utasításokat fizikai mozdulatokká alakítani, például miként kell letakarítani az asztalt, ha éppen ez az adott feladat.