Kezdőlap LIFE MAGAZIN Gasztronómia

Mit főzzek? – Bakonyi sertésszelet

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy olyan főétel receptjét hoztam el ma, ami családunk egyik kedvence, mindig elfogy az utolsó falatig.

A bakonyi sertésszelet elkészítése nem nagy ördöngősség, aki pörköltet tud főzni, annak biztosan nem okoz problémát.

Hozzávalók:

1 kg szeletelt sertéscomb (lehet karaj is)

500 g csiperke gomba

300 g laska gomba

1 fej vöröshagyma

1 paradicsom

1 paprika

1/2 hegyes erős paprika (opcionális)

1 kis pohár tejföl

2 evőkanál liszt

étolaj vagy zsír

bors

pirospaprika

Elkészítés:

A hússzeleteket szükség szerint kiklopfoljuk, majd sózzuk borsozzuk. A hagymát, paradicsomot, paprikát apróra vágjuk, a gombát megpucoljuk és felszeleteljük. A húsokat kissé megpirítjuk kevés zsiradékon, forró serpenyőben. Érdemes nagyobb edényt választani, mert az étel ebben az egy edényben fog elkészülni. Ha megpirultak a húsok, kivesszük őket és elkezdjük dinsztelni a hagymát. Néhány perc után hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, vizet öntünk rá. Ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával, majd fedő alatt hagyjuk forrni. Ha a paprika már puhul, beletesszük az elősütött hússzeleteket. Ha szükséges, öntünk még hozzá annyi vizet, hogy a húsokat nagyjából ellepje. Fedő alatt félpuhára főzzük a húst, majd hozzáadjuk a gombákat. Amikor a hús már omlós, kivesszük az edényből, hogy elkészíthessük a habarást. A tejfölben csomómentesen elkeverjük a lisztet, a forró szaftból merünk hozzá és tovább keverjük. Ha már egynemű a tejfölös elegy, akkor folyamatos keverés mellett a szafthoz öntjük. Ezután visszahelyezhetjük az edénybe a húsokat, majd hagyjuk felforrni az ételt. 

Köretként talán a nokedli illik a legjobban az ételhez, de főzhetünk hozzá tésztát, rizst vagy ahogy most én tettem, tálalhatjuk bulgurral.

 

Jó étvágyat hozzá!

Remélem másnak is elnyeri tetszését ez a recept. Az elkészült ételről szívesen fogadunk fotókat!