Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Narancs riasztást adtak ki Somogy és Zala vármegye egyes járásaira

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Somogy és Zala vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. július 1-jén délután.

A veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is. A heves zivatarokhoz óránkénti 90 kilométeresnél is erősebb széllökés, felhőszakadás, illetve két centiméteresnél is nagyobb jégátmérőjű jégeső társulhat.

Július 1-je hétfő éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Zala, Somogy, Tolna, Baranya, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területére. Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád vármegyék kivételével az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok veszélye miatt.

Ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat javasolt védett helyre vinni. Ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.