Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Nyílt sebektől, tűző naptól szenvedtek a bezárt kutyák

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kilenc kínlódó, beteg kutyát mentettek meg győri állatvédők a forróságtól és a további ellátatlanságtól a Csorna melletti Páliban. Az állatok közül, volt, amelyik már bénulástól, nyílt sebektől szenvedett.

Több állatvédő szervezet és többek között a csornai önkormányzat összefogására volt szükség a győri Szurkolók az Állatokért – Győr Alapítvány mentési akciójához. A riasztás a Csorna melletti Páliból érkezett a kánikula hetében, gondozatlan kutyákra készültek az önkéntesek és amit láttak, sajnos a vártnál is riasztóbb volt.

Facebook-oldalán osztotta meg a már számos állatmentést levezénylő alapítvány a páli helyzetképet:

„Kiérkezésünk alkalmával 9 kutyát sikerült elhozni onnan, bár úgy indultunk, hogy 11-12 kutyust találunk majd a tűző napon lévő szobakennelekben. Nem kérdés, hogy a napokban a hölgy igyekezett minél több állattól megszabadulni, jó esetben eladni” – utaltak arra a külföldi állampolgárságú nőre, aki 2017 óta bérelte a házat. Eleinte vélhetően "minden rendben" volt – írják –, aztán a ház tulajdonosa megelégelte a látottakat és a bérlőnek menni kellett. Nem kérdés, hogy a napokban a lelketlennek tűnő tenyésztő igyekezett minél több állattól megszabadulni, jó esetben eladni.

A mentett állatok – két kutya kivételével – nagyon rossz fizikai állapotban vannak. Benőtt a körmük, fakó szőrük is magáért beszél, a bőrük beteg, a fülüket pedig beköpték a legyek. Volt, amelyiknek a testét nyílt sebek borították, és olyan, amelyik bénulástól szenvedett.  

Az alapítvány jelentős segítséget kapott más állatvédő szervezetektől, állatorvosi cégtől, Páli polgármesteréről és jegyzőjétől, a csornai önkormányzattól, az illetékes mezőőrtől és a rendőrökről. A mentett kutyák befogadását több szervezet is vállalta.