Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben. 

Navracsics Tibor kedden a megyei Kormányhivatalban tartott szakmai egyeztetést követően elmondta, ezzel a jó teljesítménnyel együtt egy magasabb átlagbérszint is megjelenik, ami speciális helyzetet hozott létre a többi vármegyéhez képest. A magasak az átlagbérek következtében a közigazgatásnak külön erőfeszítéseket kell tennie ahhoz, hogy megtartsa a vonzerejét.- tette hozzá a miniszter. 

A közigazgatásban átlagbér alatti a szint

A miniszter beszélt arról is, hogy a közigazgatásban dolgozók átlagbére a vármegyei átlagbér alatt van, és ez a mindennapi működésben is okoz problémákat, azaz sok a betöltetlen állás, valamint nagy számban van jelen a fluktuáció is, emellett érződik az ausztriai munkaerőpiac elszívó hatása is.

A megoldásról egyeztettek  

A győri szakmai egyeztetésen olyan megoldási javaslatokról tárgyaltak, amelyek a térségben stabilabbá tennék a foglalkoztatottak, azon belül is a közigazgatásban dolgozók helyzetét.

Navracsics Tibor hozzátette, hogy a szakmai egyeztetésen Győr és Sopron esetében beszéltek a szolidaritási hozzájárulási adóról is, mert azok a városok és térségek, amelyen az élen járnak, szintén joggal tartanak igényt arra, hogy további támogatást kapjanak és tudják biztosítani a jövőben is az élenjáró pozíciójukat. Ezzel kapcsolatban a következő időszakban szakmai megbeszéléseket tartanak és a remények szerint az év második felében vagy a jövő év első felében olyan megállapodás születik, amely lehetőség szerint a felzárkóztatandó régiók és a versenyképes régiók számára is megfelelő megoldást kínál.