Ha egy háztartásban rendszeresen kávéznak, óhatatlanul is nagy mennyiségű zacc gyűlik össze. Ha mindig kidobod, ezentúl ne tedd! Ha nincs kerted, akkor is nagy hasznát veheted, hiszen a szobanövények is örülnek neki.

Nem minden növény rajong érte

A kávézacc folyamatosan kedvesen tartja a talajt, ezért fontos, hogy ne kerüljön a szárazságkedvelő növények cserepébe, így a rozmaringot, a kaktuszt, az agávét nem tanácsos ezzel kezelni. 

Ne borítsd csak úgy a cserépbe!

Sokan azt hiszik, a zaccot elég a filterből a cserépbe, a föld tetejére borítani, de ez nem így van, ezzel ugyanis sokkal több kárt okozol, mint hasznot. A zacc miatt rothadás alakulhat ki az alsó leveleken. A legjobb felhasználása a kávézaccnak, ha tápoldatot készítesz belőle, mellyel időnként megöntözöd a növényeidet. Így közvetlenül a gyökérhez jutnak az értékes tápanyagok. A tápoldatot úgy tudod a legegyszerűbben elkészíteni, ha a lefőtt zaccal főzöl még egy adag „kávét”. Híg, világos folyadékot fogsz kapni, ami hűlés után már használható is. 

Keverd a földhöz átültetéskor

Hamarosan itt az ideje átültetni a szobanövényeket, mielőtt leáll a nedvkeringésük; ilyenkor kimondottan ajánlott friss kávézaccot is használni. 4-6 csészének megfelelő virágföldhöz mindössze egy negyed csészényi zaccot adj, és alaposan keverd össze a virágfölddel.