Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ha egy háztartásban rendszeresen kávéznak, óhatatlanul is nagy mennyiségű zacc gyűlik össze. Ha mindig kidobod, ezentúl ne tedd! Ha nincs kerted, akkor is nagy hasznát veheted, hiszen a szobanövények is örülnek neki.

Nem minden növény rajong érte

A kávézacc folyamatosan kedvesen tartja a talajt, ezért fontos, hogy ne kerüljön a szárazságkedvelő növények cserepébe, így a rozmaringot, a kaktuszt, az agávét nem tanácsos ezzel kezelni. 

Ne borítsd csak úgy a cserépbe!

Sokan azt hiszik, a zaccot elég a filterből a cserépbe, a föld tetejére borítani, de ez nem így van, ezzel ugyanis sokkal több kárt okozol, mint hasznot. A zacc miatt rothadás alakulhat ki az alsó leveleken. A legjobb felhasználása a kávézaccnak, ha tápoldatot készítesz belőle, mellyel időnként megöntözöd a növényeidet. Így közvetlenül a gyökérhez jutnak az értékes tápanyagok. A tápoldatot úgy tudod a legegyszerűbben elkészíteni, ha a lefőtt zaccal főzöl még egy adag „kávét”. Híg, világos folyadékot fogsz kapni, ami hűlés után már használható is. 

Keverd a földhöz átültetéskor

Hamarosan itt az ideje átültetni a szobanövényeket, mielőtt leáll a nedvkeringésük; ilyenkor kimondottan ajánlott friss kávézaccot is használni. 4-6 csészének megfelelő virágföldhöz mindössze egy negyed csészényi zaccot adj, és alaposan keverd össze a virágfölddel.