Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ismerős, amikor a gyerek nehézkesen nyeli le a tablettát, ha beteg? Esetleg neked is kellemetlen, mert mindig is utáltál gyógyszert bevenni? Ne izgulj, van rá más megoldás.

A félrenyelés, fulladás lehetősége miatt a gyártók folyamatosan igyekeznek olyan gyógyszerformákat kialakítani, amelyek nemcsak biztonságosan alkalmazhatók, de a gyermek számára is kedvező megoldást jelentenek. Íme néhány.

Szívószálas gyógyszerek

Te hallottál már róluk? Nemrég egy kutatás során kísérleteztek azzal, hogy egy laktáz enzimet tartalmazó szívószálat fejlesztettek és teszteltek. A kutatók gyorsan oldódó, gömb alakú, laktáz-tartalmú szemcsékkel töltötték meg a szívószálakat, a szemcsék kialakítására kétféle hagyományos technológiai eljárást alkalmazva. Jelenleg is folynak a további kísérletek.

Gyógyszeres nyalókák

Attól még hogy felnőtt vagy, te is nyugodtan alkalmazhatod, amikor a gyerek beteg, akkor pedig inkább szórakozásnak tűnik, mint orvosságnak. Magyarországon néhány éve kaphatók köhögéscsillapító nyalókák, amelyek sokat segítenek a beteg apróságoknak.

Fecskendő

Neked is van olyan emléked, hogy amikor beteg voltál, anyukád fecskendővel adta be a lázcsillapítót? Ez a megoldás most is tökéletesen működik.