Fontos megjegyezni, hogy a változás kizárólag azokra a sofőrökre vonatkozik, akiknek hazánkban állították ki a jogosítványát, ráadásul az általuk vezetett jármű is szerepel a magyarországi nyilvántartásban.

A 2023. január 1-től életbe lépő törvénymódosítás értelmében semmilyen módon nem szankcionálhatják majd ezeket a gépjárművezetőket, hiszen többé nem minősül szabálysértésnek, ha nincs náluk a jogosítványuk vagy az autójuk forgalmi engedélye. 

Fontos odafigyelni a kivételekre!

Annak a magyar állampolgárnak, aki külföldi autót vezet kötelessége magánál tartani a gépjármű papírjait, de a jogosítványát nem. Amennyiben pedig egy magyar járművet külföldi állampolgár vezet, feltétlenül tartsa magánál a jogosítványát.

Amennyiben külföldre utazunk továbbra is tartsuk magunknál az okmányaink és a hazánkban regisztrált autónk érvényes forgalmi engedélyét, valamint nemzetközi kötelező biztosítási igazolását, hiszen az új szabályok csak Magyarország területén érvényesek.

Az ORFK felhívja a figyelmet arra, hogy a rendőrök a náluk lévő kézi számítógépeikkel az elmúlt években folyamatosan ellenőrzik a Belügyminisztérium nyilvántartásában szereplő adatokat. Így az igazoltatásnál egyből kiderül, ha bármilyen probléma van egy magyar gépjárművel, legyen szó a kötelező biztosításról, de akár arról is, nem lopott-e az autó. Természetesen ugyanezzel a módszerrel ellenőrzik az autó sofőrjének az adatait is.

/Nyitókép: MTI/Varga György/