Veled is előfordult már, hogy egy nem várt krízishelyzetben elöntötte a hónaljadat, az arcodat vagy éppen a tenyeredet az izzadtság? Egy-egy ilyen alkalom még nem jelent problémát, de ha rendszeresen jelen van az életedben, bizony megkeserítheti a mindennapokat.

Több ok is állhat a háttérben 

A verejtékmirigyek termelik az izzadságot, amellyel a szervezet természetes úton hűti magát. A fokozott izzadás, más néven hiperhidrózis egy olyan állapotra utal, amikor a verejték termelődése nem a szervezet hűtésére irányul, nem kell hozzá a testhőmérséklet emelkedése, akár nyugalomban, normál környezeti hőmérséklet esetén is bekövetkezik. Az egyik legnagyobb tévhit, hogy sokan párhuzamot vonnak az izzadás és a tisztálkodás között. A fokozott izzadásnak két formája ismert, a primer és szekunder hiperhidrózis. A primer hiperhidrózis esetén a verejtékmirigyek túlműködéséről van szó. A tünet általában már serdülőkortól észlelhető. Leggyakoribb lokalizáció a hónalj, tenyér, talp és a homlok. Ritkán az egész testet érintő, úgynevezett generalizált formában jelentkezik. A szekunder hiperhidrózis esetén a fokozott izzadás csak egy tünet, és a hátterében sokféle szervi eltérés húzódhat meg. Kialakulhat bizonyos daganatos betegségek vagy fertőzések esetén, társulhat hormonális változásokhoz, előfordulhat egyes gyógyszerek, például antidepresszánsok szedése mellett. Ilyenkor a kiváltó ok megszüntetésére, kezelésére kell törekedni. Bármilyen komolyabb tünet esetén mindenképp bízd magad a megfelelő szakemberre!

Ezek a kezelési megoldások javíthatnak a helyzeten 

Enyhe esetekben a jól szellőző pamutruházat, helyi izzadásgátló készítmények sokat javíthatnak a tüneten. Kifejezett hiperhidrózis esetén a rendszeres iontoforézis-kezelések javíthatnak az izzadás mértékén. A tenyér és talp fokozott izzadása esetén alkalmazható. A végtagokat vízbe mártva alacsony feszültségű áramot juttatnak a bőrbe, befolyásolva ezzel a verejtékmirigyek működését. Az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb megoldás az izzadás megszüntetésére a csak orvosok által végezhető botulinumtoxin-kezelés.