Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Nemzetközi projekt mintaterülete lett a Szigetköz

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Széchenyi István Egyetem adott otthont a napokban a Horizon Dalia európai uniós projekt workshopjának, melyen kilenc országból közel hatvanan vettek részt. A szakmai találkozó célja az volt, hogy megoldásokat találjanak vizeink ökoszisztémáinak helyreállításához, védelméhez és megőrzéséhez. A vendégek ellátogattak a szigetközi rehabilitáció legfontosabb helyszíneire is.

A projekt résztvevői olyan innovatív megoldásokat fejlesztenek és valósítanak meg, amelyek segítik a vízgazdálkodási problémák megoldását. A Széchenyi István Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának szerepe ebben a Szigetközben megvalósult ártéri ökoszisztéma-rehabilitáció bemutatása, elemzése és a jó gyakorlatok terjesztése, közölte az intézmény. Mint írták, a kutatócsoport korábban, az Insula Magna projektben a szigetközi vízpótlórendszerre és a Mosoni-Dunára dolgozott ki javaslatokat, szoros együttműködésben az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársaival. Ennek eredményeként válhatott a Szigetköz a Dalia egyik mintaterületévé. 

A négyéves projekt idén januárban indult az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetésével, a Széchenyi-egyetem és további húsz hazai és nemzetközi partner részvételével. Célja a hatékony és gazdaságilag megtérülő rendszerek kialakítása az édesvízi ökoszisztémák helyreállítására és fenntartható használatára a Duna vízgyűjtőjén. A program különös figyelmet fordít a folyók átjárhatóságának növelésére és a biodiverzitás védelmére a klímaváltozás várható hatásait figyelembe véve.

Forrás/fotó: Széchenyi István Egyetem