Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sokan vannak, akik a negyvenedik életévük betöltése után szeretnének nyelvet tanulni, mert sosem volt rá lehetőségük, vagy csak nem szerettek volna korábban. Ebben a kor nem akadály, sőt 40 év felett több előnye is van mindennek.

Önbizalom

Mindig kell új kihívásokat keresni. A nyelvtanulás számos területen hathat ránk ösztönzőleg. Kizökkent a megszokott kerékvágásból, új színt visz az életünkbe. Ezt a lendületet pedig a munkánk során is kamatoztathatjuk. A lelkesedéssel és pozitív hozzáállással könnyebben sajátíthatunk el új tudást, a sikerélménynek köszönhetően pedig nőhet az önbizalmunk. 

Biológiai változások

Egy az agy szerkezetét vizsgáló kutatás arra az eredményre jutott, hogy az intenzív nyelvtanulás során megnövekszik az agy kéregvastagsága és a hippokampusz térfogata. Emellett az új tudás elsajátításához fokozott koncentrációra van szükség, bővül a szókincsünk, javul a kommunikációs készségünk és a memóriának is. 

Szociális élet fellendülése

Az új nyelv ismerete egyben egy új kultúrával való találkozást is jelent. Amennyiben nem egyedül állunk neki a nyelvtanulásnak, hanem csoportos órákra járunk, akkor új emberek megismerésére is lehetőségünk lesz. A színes szociális élet segíti a kiegyensúlyozottság megtalálását, ami jobb közérzetet jelent. 

A munkánkban is kamatoztatni tudjuk az új tudást 

Annak ellenére, hogy a nyelvtanulással nem feltétlenül az új munkahely keresése a célunk, előnyös lehet számunkra egy aktív nyelvtudás. Bármilyen munkakörben is dolgozzunk, szinte biztos, hogy nyelvtudással előnyösebb pozícióban tudunk elhelyezkedni.