Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Ők kaptak életműdíjat a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elismeréseket a programsorozat gálaestjén adták át Balatonfüreden.
 
Életműdíjjal jutalmazták Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt, táncművészt, érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját. Több mint ötvenéves pályafutása során csaknem kétszáz filmben és színházi darabban játszott.

Mészáros Mártát, aki egészségi állapota miatt nem tudott részt venni a díjátadón. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett érdemes művész, a magyar mozgókép mestere, az első jelentős magyar női rendező. Az Örökbefogadásért 1975-ben elnyerte az Arany Medvét a Berlinalén, a Kilenc hónap és a Napló gyermekeimnek című filmjeit Cannes-ban díjazták, utóbbi nagydíjas lett, a Napló szerelmeimnek című filmért pedig megkapta az Ezüst Medvét.

Ugyancsak életműdíjat kapott Reviczky Gábor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Népszerűségét filmes szerepeinek is köszönheti, de sokan kedvelik Robert De Niro, Jack Nicholson vagy Clint Eastwood magyar hangjaként.

Romwalter Béla fővilágosító, producer dolgozott többek közt Jancsó Miklóssal, Makk Károllyal, Sándor Pállal és Szinetár Miklóssal. Az Oscar-díjas Zsigmond Vilmossal 1992-ben közösen alapították meg cégüket, amely világítástechnikai szolgáltatásban és kamerakölcsönzésben máig piacvezetőnek számít, és immár a fővilágosítók képzésében is részt vesz.

Életműdíjjal jutalmazták Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőt, érdemes művészt. Nevéhez olyan közkedvelt sorozatok fűződnek, mint a Mézga család, a Kérem a következőt! és a Gusztáv, de ő rendezte a kultikus Macskafogót is, amelyet világszerte nagy sikerrel vetítettek.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás