Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közelmúltban olvasónk jelezte, a győri Iparcsatornánál szokatlan réteg látható a víz felszínén. Megkérdeztük az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereit, jelent-e veszélyt az élővilágra, okoz-e az ivóvízhálózatban problémát. 

– A vízbe került szennyező anyagot igazgatóságunk szakértői olajszármazékként azonosították – közölte Szitás Sándor, a Szigetközi Szakaszmérnökség szakaszmérnök-helyettese. – A szennyező anyag megkötésére víztaszító tulajdonságú perlitet, vagyis egy természetes körülmények között is előforduló vulkanikus üvegkőzetet használtunk, ami a víz taszításán felül képes megkötni az olajszármazékok molekuláit. Egy speciálisan erre a célra kialakított leszedő eszköz segítségével pedig begyűjthetővé vált a szennyeződés.

A szakemberek a vízminőség romlására utaló jelet, és az élővilágra gyakorolt jelentős negatív hatást a helyszínen a beavatkozásokat követően nem tapasztaltak. Közlésük szerint a talajvízbe sem szivárgott be az olajszármazék.