Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Messze még az iskola, de az olvasás nem a suli privilégiuma. Vagyis nyugodtan emelj le egy kis olvasnivalót a vakáció alatt is. Sőt! Használd ki, hogy végre azt olvashatsz, amit szeretnél. S ráadásul most több időd is van rá.

Legjobb könyvek tiniknek  2023-ban

Vannak kifejezetten az ifjúságot célzó regények, amelyek olyan nyelvezettel és hangvétellel íródtak, amit egy fiatal könnyen megért. Témájuk általában a fiatalokat érintő problémák és azok megoldása.

Szuper izgalmas és romantikus

Mert a könnyed szerelem, a tábori kalandok mindig vonzóak, olvasmányként is.

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi

A romantikus könyvek tiniknek lista első helyezettje Leiner Laura Szent Johanna gimi. Ez egy 8 kötetből álló ifjúsági regénysorozat. Szinte nincs, aki ne hallott volna erről a műről középiskolás éveiből. A gimnáziumi évek örökzöld témája sok ifjúsági könyvnek, akárcsak A Szent Johanna gimi regényeknek. Ezzel a témával lett szupersztár maga Harry Potter is, amely egy varázslóiskolában játszódik. 

Anna Claybourne: Az állandó változás

Ez a könyv a változásról szól, arról, hogyan alakul át az univerzum, a világ körülöttünk, illetve, hogy te magad miképpen vagy része ennek. Ahogy az idő múlik, úgy te magad is átalakuláson mész keresztül kívül és belül egyaránt.  Az állandó változás kötetben a változások csodálatos világát fedezheted fel.  

Jeff Kinney: Egy ropi naplója 16. – A nagy dobás

A könyv sulis kalandokról szól. Ebben a tekintélyes, 16 részes, bestseller könyvsorozatban egy felső tagozatos fiú, Greg Heffley, naplót vezet. Pontosabban „emlékiratot” az iskolai nehézségeiről, élményeiről. Rengeteget álmodozik a hírnévről, ahogyan az általában lenni szokott a fiatalok körében. Greg kelekótya lurkó, aki természetesen nem tökéletes, de rendkívül szerethető karakter.   

Jules Verne: A tizenöt éves kapitány

Jules Verne a tudományos-fantasztikus (sci-fi) irodalom nagy úttörőjeként ismert.  A tizenöt éves kapitány és a Kétévi vakáció is népszerű a tinik körében. A tizenötéves kapitány története magával ragadó, különösen akkor fogod kedvelni, ha szereted a romantikával fűszerezett kalandregényeket.