Bár eredetileg oktatásra fejlesztették ki a Montessori-módszert, ma már egyre többen alkalmazzák a gyerekszoba kialakításánál is.

A Montessori-módszer világszerte ismert, a gyermekek tiszteletén és önállóságán alapul.  A filozófiát először Maria Montessori orvos és pedagógus dolgozta ki, aki felhívta a figyelmet a gyermekek számára elérhető környezet megteremtésének fontosságára, amelyben minden elérhető.
A Montessori-elveket alkalmazó iskolák és óvodák világszerte megtalálhatók, de néhány szülő úgy találta, hogy ezek otthoni alkalmazása is hasznos.
Bex Kitchen, a cambridge-i egyedülálló anya ezzel a módszerrel neveli hat nagyobb gyermekét: „Számomra a Montessori-módszer volt a legértelmesebb, mert autonómiát és önrendelkezést biztosít a gyerekeknek, amiről úgy gondolom, hogy megérdemlik, ráadásul segít nekik abban, hogy kiskoruktól kezdve megszeressék a tanulást” 
Az anya a gyerekszobákat úgy alakította ki, hogy a gyermekei a saját ritmusukban tudjanak tanulni. Fontos szempont volt számára az egyszerűség, a gyerekek szemszögéből vizsgálva. A Montessori hálószobához nincs szükség díszes bútorokra és drága dekorációra. Csak úgy kell minél nagyobb helyet kialakítanod, hogy az arra ösztönözze a gyermekedet, hogy önállóan és biztonságosan tanulhasson, játszhasson, felfedezhesse a világot.
Ennek egyik módja, hogy a polcokat olyan magasságba helyezd, hogy a gyerekek elérjék rajta a játékaikat.
Ha alvásról van szó, a Montessori családok általában a padlón lévő matracot választják kiságy vagy ágyrács helyett. Ez azért van így, mert úgy gondolják, hogy elősegíti a gyermek mozgásszabadságának fejlesztését.
A Montessori hálószobák meglehetősen semlegesek, tompa tónusokkal festve, a vadon élő állatokra összpontosítva. Nyugodt tereknek kell lenniük, meleg világítással és sötétítő redőnnyel a pihentető alvás érdekében.
Egy otthoni Montessori-szobában kulcsfontosságú a rendetlenség korlátozása. Sok fajáték, építőkockák, csupa olyasmi, amivel a kreativitásukat növelhetitek. Fontos, hogy mindig a kisgyermek életkorának megfelelő játékokat tartsatok és a szülők is csatlakozzanak a játékhoz.
A játékteret és a pihenőrészt mindig határozottan különítsétek el, hogy legyen tere a játéknak és a feltöltődésnek is.