Orbán Viktor: A vírus nem béníthatja meg az országot

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban arról beszélt, nem engedhető meg, hogy a vírus megbénítsa az országot. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter pedig a Kormányinfón úgy fogalmazott: az emberi élet védelme a legfontosabb, emellett pedig a gazdaság nem állhat le.

Az emberek egyértelműen azt nyilvánították ki a koronavírus-járvány első tapasztalatairól szóló nemzeti konzultáción, hogy Magyarországnak működnie kell, nem engedhető meg, hogy a vírus újra megbénítsa az országot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő hangsúlyozta, a kabinetnek van egy haditerve a járvány második hulláma elleni védekezésre, amely elsősorban a nemzeti konzultáció eredményeire és különböző szakértők jelzéseire épül.

Hangsúlyozta, a kormány éppen azon szigorú korlátozások ellenkezőjére készül, mint amelyek a járvány első hullámában voltak tapasztalhatók, miközben természetesen meg akarja védeni az idősek életét. “A cél most nem az, hogy mindenki maradjon otthon és álljon meg az ország, a cél az, hogy megvédjük Magyarország működőképességét” – fogalmazott Orbán Viktor.

Orbán Viktor aláhúzta, általános korlátozásra nem kell számítani az oktatásban, a járvány megjelenésekor pedig nem zárják be azonnal az érintett intézményeket, hanem próbálják izolálni a fertőzötteket. Az iskola bezárására csak akkor kerülhet sor, ha egy osztály elszigetelése sem segít, de ez akkor is csak úgy történhet meg, hogy közben gondoskodnak a nem fertőzött gyermekek megőrzéséről, hogy a szülők közben folytathassák megszokott életüket.

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: jól áll az ország, hiszen hiába emelkedik a fertőzések száma, a halálozások nem emelkednek.

Gulyás Gergely elmondta: 10000 milliárd a járvány elleni védekezésre, ebből főleg a gazdaság fenntartására költöttek.

A júliusi munkanélküliségi adat 4,7% volt, az EU-ban 7,2 az átlag tette hozzá.

Híradó főszerkesztő, riporter