Az osztrák adóvisszatérítés hátulütői és nehézségei

finanzamt

Legutóbb arról írtunk, hogy megkezdődött az osztrák adóvisszatérítési szezon. Ausztriában dolgozó magyarok százai kezdték meg az ügyintézést azóta, de nem árt figyelni a részletekre!

Aki kint dolgozik, az általában úgy tekint az osztrák “adóbevallásra” minden év végén, mint egyfajta szuper járandóságra és eszébe sem jut, hogy ez lehet akár befizetés is a nap végén, főleg ha valami balul sül el a beadás során. Általában ők nem is adóbevallásról hanem “adóvisszatérítésről” beszélnek amikor szóba kerül munka közben a kollégákkal. Tagadhatatlan, hogy többen visszafelé kapnak, mint amennyien befizetők lennének az év végén, de nem minden esetben van ez így!

Ausztriában adóbevallást egyébként 5 évre visszamenőleg lehet beadni. Ezt sem árt tudni! Sokszor egy kis apróságon csúszik el az adóvisszatérítési folyamat és az a kis kellemetlenség akár több százezer forintnyi euró bánatot is okozhat az ausztriában dolgozó honfitársainknak a nap végén.

Több olyan eset is van amikor azt gondolják a kint dolgozók, hogy “Csak elviszem a papírjaimat a könyvelőnek és majd ő tudja a többit!”, pedig nem. Sajnos!Az igazság ideát van inkább. Több odafigyelést is igényel a teljes folyamat az adózó részéről is azon felül, hogy hordozzuk a papírokat a könyvelőnek, mint a véres kardot!Az egyik legfontosabb dolog, amire az osztrák adószakértő felhívja az ügyfelek figyelmét az az, hogy legyenek rendben a lakcímek és levelezési címek! A Visszatérítők azt mondja, hogy az lesz a legrosszabb, ha nem kapjuk meg a leveleket és határozatokat az osztrák adóhivataltól német nevén Finanzamttól.

Adóbevallást Ausztriában is lehet beadni online (Finanzonline) ha van kódja a kinti munkavállalónak és postai úton is. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, de nagyon fontos, hogy a kommunikáció legyen stabil a hivatallal!

A Visszatérítők Csapata segítségükre sietve összerakott egy olyan listát, amibe a legfontosabb buktatókat gyűjtötték a kellemetlenségek elkerülése végett, hogy minél többen visszafelé kaphassanak idén is az osztrák adókasszából a befizetés helyett.

Ezt a gyűjteményt itt lehet bővebben tanulmányozni, “Az Osztrák Adóbevallás / Adóvisszatérítés Legfontosabb Buktatói” című cikkükben azoknak, akiket jobban érdekelnek az alábbi buktatók kifejtése.

A legtöbbször előforduló buktatók az alábbiak szoktak lenni.:

  • Későn vagy teljesen elmulasztott hiánypótlás beadása,
  • Hazautazási vagy egyéb utazási költségek alátámasztó dokumentumainak hiánya,
  • Olyan költségek beírása a bevallásba, amiket nem tud indokolni vagy hitelesen alátámasztani egy esetleges kiegészítés kérés után az adó visszaigénylő,
  • Harmadik országból származó jövedelemek igazolásának hiánya,
  • Változtatott adatok a lakcímben vagy a bankszámlaszámban a beadványhoz képest,
  • Nem elismert tételek téves fellebbezése “Mert nekem az jár!” gondolat alapján.

A cikk készítésében a Visszatérítők csapata az OSZTRÁK- NÉMET ügyek szakértője segítette portálunkat.

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó