Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mit szólnál, ha azt mondanánk, Bécsben este vonatra ülsz és másnap délelőtt már La Speziában is leszel? Az ÖBB most egy ilyen járatot rendszeresít, a legnagyobb örömünkre!

Ligúria maga az álom: csodás tájak, tagolt partok, kis halászfalvak és színes házak. Aki járt már a környéken, egykönnyen nem feledi el hangulatát és szépségét. A legegyszerűbb megközelítése például a Cinque Terre környéknek, ha Genovába repülünk és ott vonatra szállva érkezünk a mesés partra. Vagyis eddig ez volt a legegyszerűbb, de az osztrák nemzeti vasúttársaság (ÖBB) egy új dobásával a környezetet és a pénztárcánkat kímélően érhetjük el La Speziát, Rapallót, Sestri Leventét és a legendás Portofinót!
Ehhez a Nightjet szolgáltatást kell igénybe vennünk, vagyis az éjszaka haladó vonatot, ami Bécsből és Münchenből is elindul La Spezia felé. Az Alpokon át halad Bécsből és a következő időpontokkal kell számolnunk: indulás a főpályaudvarról este 19:18-kor, érkezés La Speziába másnap 11:10-kor.
Az ülőhelyek 30 eurótól indulnak, a heverős (couchette) árak 50 eurótól, a klasszikus hálókocsis utazás pedig 70 eurótól elérhető.

Ha pedig odaérsz La Speziába, akkor mik a látnivalók?

Ha La Speziában jársz, érdemes egy kicsit lelassítanod és élvezni az életet, amihez itt mindent megtalálsz.
Vannak kellemes parkok, jó cukrászdák és kávézók is és egy szép tengerparti pálmafás sétányt is találsz itt.

Ha La Speziában jársz, mindenképp ki fogsz lyukadni a tengerparti sétányra.
Egyrészt kihagyhatatlan látnivaló La Speziában, másrészt nagyon hangulatos ahogy a jól gondozott pálmafák alatt sétál az ember.
Ez a tengerparti sétány, a Passeggiata Costantino Morin körülbelül fél kilométer hosszú és rengeteg, a tenger felé néző ágyúval díszítették.
Ki az a Costantino Morin? Ő egy olasz katona és hadügyminiszter volt még az első világháború előtt.A Costantino Morin sétányon pezseg az élet, reggel sokan futnak, sportolnak és rengeteg a kutyát sétáltató ember is.A turistainformációt ennek a szép sétánynak a legvégén fogod találni (a belvároshoz közelebbi részen).

Ponte Thaon di Revel

Paolo Thaon di Revel egy Benito Mussolini által kinevezett admirális volt az I. világháborúban, róla nevezték ez ezt a különleges hidat.
A híd a sportkikötőbe visz a tengerparti sétány mellől egy félszigetre. Ezen a hídon csak gyalogosok és bringások közlekedhetnek és az híd a különlegessége, hogy a közepét egy elég nagy szakaszon fel lehet emelni, hogy a nagyobb hajók is kiférjenek alatta.

La Spezia épületei viszonylag újak mert a háborúk során az itt lévő jelentős hadiüzem miatt gyakran bombázták őket, így az épületek többsége csak 50-100 éves.
Ha a belvárosban sétálsz, rengeteg gyönyörű árkádot fogsz látni midnenfelé.

La Spezia óvárosának gerince a Corso Cavour sétálóutca. Sok pici boltot, kávézót, éttermet találsz itt.

A kikötővel szemben van ez az igen feltűnő megjelenésű templom, amit 1956 és 1975 között építettek.
A templom stílusa modern, úgynevezett racionalista stílusban épült egy nagy tér (Európa tér) fölötti dombon, ami tovább hangsúlyozza az épület nagyságát.
A templom belülről is igen letisztult, pont ez teszi különlegessé, az átlag olasz templomoktól eltérővé.

La Spezia látnivalói közül a magyar szemnek érdekesség a Piazza Verdi-n lévő rengeteg narancsfa. Sétálj alattuk és ülj be egy sütire a Pasticceria Fiorinibe!


A Giardini Pubblici ….
Nagyon becsülendő, hogy ilyen szép parkok vannak itt! Télen-nyáron karban vannak tartva és minden évszakban szépek.