Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kiskőrösi szülőház és emlékmúzeum mellett két, Petőfi életét és művészetét feldolgozó állandó kiállítás is nyílt.

„Petőfi Sándor a leghíresebb magyar költő, akinek rövid élete és költészete a 19. század magyar irodalmi hagyományán keresztül köt össze minket. A neve által fémjelzett irodalmi örökség megőrzése kiemelten fontos feladatunk"

– hangzott el az ünnepségen. Kiskőrös városa több mint egy évszázada méltó módon közvetíti ezt az örökséget. 

Petőfi szülőháza 2021-ben kapta meg a történelmi emlékhely címet. Az ezt jelző sztélét most avatták fel.

(sztélé: vésett jelekkel vagy feliratokkal  ellátott nagyméretű kőtábla).

Krámer István történész felterjesztés után

A Petőfi-szülőház felterjesztője Krámer Iván történész-magángyűjtő volt. A  Kossuth Szövetség korábbi elnökeként a monoki Kossuth Emlékház történelmi emlékhellyé nyilvánítására is benyújtotta javaslatát. 

Különleges elbírálás történt, hiszen idén először fordult elő, hogy a magyar történelem két nagy személyiségének szülőháza egyszerre kapta meg ezt a kitüntető címet.

Petőfi Sándor szülőháza évtizedek óta műemlék

Pontosabban 1958 óta. Részben építészeti értékei, részben Petőfi személyéhez való kötődése miatt. A Petőfi 200 emlékévben két új állandó tárlatot is bemutat a költő tisztelőinek. 

  • A Költőnek szült anyám című kiállítás a felújított szülőházában, helytörténeti kutatásokra alapozva a helyi jellegzetességekre fókuszál. Például bemutatja a Petrovics család kiskőrösi  kapcsolatrendszerét, a gyermek Petőfi keresztelését. 
  • Az emlékmúzeum földszinti tereiben 7 év címmel látható a Petőfi 1842–1849 közé eső rövid, hétéves alkotói időszakát bemutató tárlat.
  • A városközpontban található 27 történelmi emlékmű, szobor és épület mindegyike mellé információs tábla került, amelyeken az éppen látható emlékhely vagy szobor ismertetői találhatók. Emellett az információs táblákon elhelyezett QR-kód leolvasásával megtekinthető minden emlékhelyről egy kétperces bemutatófilm. Ezekkel a modern technikákkal készült projektekkel nem titkolt cél megnyerni az ifjúságot i a kultúra megőrzésének. 

S, hogy mit jelent a kiskőrösieknek a nagy költő "jelenléte"?

„A város minden szegletében jelen van Petőfi Sándor szelleme – a költőé, aki a szabadságot jelképezi számunkra."

 
(fFotó: Kultúra.hu/Beliczay László)