Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mutatjuk milyen hatással van a szervezetedre. Van aki szereti a látványát, hiszen vidám, élénk színével vidámmá teszi az éledező zöld mezőket. Más útszéli gazt lát benne. Pedig annál sokkal több!

Pongyola pitypang, pitypang, kikirics vagy kutyatej

Sőt  láncfű, láncvirág, pimpáré, zsibavirág. Valamennyi nép ezt a sárgavirágos növényt rejti magában. Hatóanyagtartalma a virágzás idején a legnagyobb. A növényt bárhol felsértve keserű ízű fehér tejnedvet ereszt. 

Hogyan gyűjtsük?

A növény levelét, föld feletti részét és gyökerét gyógyászati hasznosításra ősszel és tavasszal gyűjtik. Zsenge leveleit salátaként is fogyaszthatod. 

Nézzük mire is jó valójában!

A gyermekláncfű kiváló étvágygerjesztő és emésztést javító gyógynövény. Gyulladáscsökkentő hatása is van. 
Kutatások bizonyították, hogy hatóanyagai epe- és májbántalmak esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. 
Teáját régóta fogyasztják vizelethajtóként és vértisztítóként. Reumás panaszok, fájó ízületek esetén ajánlott a gyermekláncfűvel történő borogatás.

Így készíts belőle teát!

3 dl vízben forralj fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, és 1 percen át főzd, majd 15 perc elteltével szűrd le. Kúraszerűen 6 héten át napi 2 csészével fogyassz belőle.

Borogatás: 3 evőkanálnyi gyermekláncfűgyökeret tegyél 0,5 liter vízbe, forrald fel, és főzd 5 percig, majd készíts belőle pépet, kend rá egy kendőre és helyezd a fájó, sajgó ízületre.

Szirup: 2-3 dl vízben főzzünk fel 2-2 evőkanál gyermekláncfűgyökeret és -levelet, a felforralástól számítva 1 percig főzzük, majd szűrjük le. A főzethez adjunk 120-150 g cukrot, így sziruposan besűrűsödik.

(forrás: hazipatika.com)