Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Glázer Tímea: Az elmúlt években csak egy helyben toporgott a város

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Új választási műsort indított az Oxygen Media, ahol a győri polgármesterjelölteket mutatjuk be és beszélgetünk velük terveikről és elképzeléseikről, a várossal kapcsolatban. Meronka Péter vendége ezúttal Glázer Tímea, a DK politikusa volt.

Már biztosan nem lesz előválasztás Győrben, azonban erre nagy szükség lett volna – mondta el az Oxyen Media stúdiójában Glázer Tímea, a Demokratikus Koalíció győri polgármesterjelöltje. A választási műsorban szó volt arról is, milyen változásokra lenne szükség Glázer Tímea szerint Győrben.

A DK az összefogásban hisz, azonban Pintér Bence miatt nem sikerült előválasztást rendezni Győrben – mondta Glázer Tímea. A DK polgármesterjelöltje hozzátette az előválasztás nélkül sokkal nehezebb az önkormányzati választásokon indulni.

Egy helyben toporog a város

Glázer Tímea elmondta az elmúlt négy évben nem fejlődött megfelelőképpen a város, ami csak részben tudható be a covid hatásának a politikus szerint.

„Különbséget lehet tenni a Dézsi Csaba András és Borkai Zsolt vezette város között, hiszen a Borkai időszak alatt azért látványos volt a fejlődés. Legalábbis sokat adtak arra, hogy látványos legyen. Lehetett volna nagyobb is a fejlődés éppen, hogyha a városnak a vezetése tisztességgel vezeti a várost. A Dézsi korszak alatt nem nagyon láttunk olyan látványos fejlődést, és inkább csak egy helyben toporgott a város.”

Ha még egy hétig lett volna kampány, nyerhetett volna Glázer

A DK politikusa 2019-ben már indult a polgármesteri székért, akkor a Borkai Zsolt körül kialakult botrány után szoros küzdelemben maradt alul az önkormányzati választásokon Glázer Tímea. Erről az időszakról is volt szó a műsorban, elhangzott abban a pár hétben pillanatok alatt változott meg minden.

„Nagyon nehéz kampány volt, rengeteg dolog pillanatok alatt változott. Én nem élem meg kudarcként azt, hogy 19000 szavazatot kaptam és, hogy hatszáz szavazat volt a különbség. Ha talán még egy héttel tovább tart a kampány, akkor megnyerjük a választást. Illetve azért az egy egészen más választás volt, hiszen akkor a Fodor Roland által vezetett csapat elárult bennünket és nem minden körzetben tudtunk indítani jelölteket, így azok a szavazatok mind mentek a civilekre. Úgyhogy én nem élem meg egyáltalán kudarcként. Én köszönöm a győrieknek, hogy akkor ilyen sokan támogattak.”

Közlekedés, zöldítés, és a fiatalok, valamint az idősek támogatása

Glázer Tímea elmondta egy szakmai csapattal állították össze a programjukat a mostani választásokra. A politikus kiemelte, a programpontok jórésze már a 2019-es önkormányzati választásokon is szerepelt. Az egyik fontos célkitűzésük a győri közlekedés rendbetétele, azon belül is a tömegközlekedés reformálása. Emellett nagy hangsúlyt fektetnének a város zöld ügyeire, és lakhatási lehetőséget kínálnának a fiataloknak, valamint az időseket is segítenék.

A közlekedéssel kapcsolatban Glázer Tímea elmondta, nagyon sok panasz érkezik hozzá a győri tömegközlekedéssel kapcsolatban.

„Mindig ugyanabba a mókuskerékbe vagyunk. Annak ellenére, hogy most jöttek újabb buszok, még Borkai Zsolt városvezetése alatt sem tudtuk eldönteni, hogy ki legyen az, aki a buszközlekedést irányítja Győrben, és még most sincsen hosszútávon ez tervezve. Mindenféleképpen el kell kezdeni ennek a munkának az alapjait lerakni, hiszen ezek nem 1-2 éves dolgok és ezt most már valakinek be kell vállalni. Rá kell szoktatni az embereket arra, hogy felüljenek a vonatra, vagy éppen a buszokra, és a kocsikat pedig mellőzzék.”

A politikus beszélt arról is, hogy az idősek gondozása és ellátása is egyre nehezebb terhet ró a családokra és erre is szeretnének megoldást találni.

„Van egy elképzelés ennek a megoldására, amire természetesen kell a kivitelező, aztán kell azzal együtt, aki majd működteti ezt a rendszert. Ez gyakorlatilag arról szólna, amikor még el tudja látni magát az idősebb ember egy bentlakásos otthontól az ápolási osztályig az utolsó napokig megfelelő körülmények között lehessen. Kizárólag csak győriek számára szeretnénk ezt biztosítani.”

Az idősek mellett szó volt az interjúban arról is, hogy a fiatalokat is támogatnák. Glázer Tímea szerint megfelelő és megfizethető lakhatási támogatást kell kínálni.

„A lakhatás az egyik. A másik a szociális bérlakás. Mindenféleképpen szeretnénk olyanok számára biztosítani, akik itt a városban telepednek le, itt szeretnének dolgozni, és szükség van a munkájukra. Gondolok itt például a rendőrökre, nagyon kevés rendőr van a városban, hátha ezzel ide tudnánk őket csalni vagy esetleg az óvónőkre is.”

A város zöld ügyeivel kapcsolatban elhangzott több fát és növényt helyeznének ki a városba.

„Mindenféleképpen több fát kell ültetni, ezt szorgalmazni fogjuk és támogatom. Győr az elmúlt időszakban, az elmúlt 8-10 évben olyan lett, mint egy beton város. Nézzük meg a Dunakapu teret vagy a térnél a lebetonozott vízpartot. A vízpartjainkat sokkal jobban ki kell használnunk és sokkal több növényt kell kihelyezni. Arra gondolt a csapatunk, hogy nem csak a nyári időszakban kell zöld növényeket kirakni, hanem télen is örökzöldeket, hogy minél zöldebb legyen a város. Ezt minden önkormányzati képviselő jelöltünk a programjába bele is fogja venni.”

A DK képviselője az interjúban beszélt a parkolási gondokról is a városban, és szó volt arról is, hogy tud e fontos ügyekben egyeztetni, konzultálni, párbeszédet folytatni Győrben a DK és a jelenleg regnáló városvezetés.

A teljes interjú itt tekinthető meg.