Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Rengetegszer riasztották a tűzoltókat az elmúlt héten

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Győr-Moson-Sopron vármegyében az elmúlt héten nyolcvannyolc eseményhez vonultak a hivatásos tűzoltó egységek. – közölte a Katasztrófavédelem.

A lánglovagokat a legtöbb esetben balesetekhez riasztották, de több kigyulladt épülethez és bejelző szén-monoxid érzékelő miatt is vonulniuk kellett.

  • Kémény belsejében lerakódott korom égett hétfőn kora este Sopronban, az Avar utcában, valamint Héderváron, a Rózsa Ferenc utcában. Mindkét helyen vegyes tüzelésű kazán működött. Sopronban a város hivatásos tűzoltói, Héderváron a lébényi hivatásos, valamint a hédervári és ásványrárói önkéntes tűzoltók eloltották a lángokat, kitárazták a fűtőanyagot a kazánokból, majd megtisztították az égéstermék-elvezetőket. Lakosságvédelmi intézkedésre egyik esetnél sem volt szükség, a lakók alternatív módon megoldják a fűtést. Sérülés nem történt egyik helyszínen sem.
  • A jeges úton megcsúszott és orral az út menti árokba hajtott egy bútorlapokat szállító kamion kedd délelőtt a 84-es számú főúton, Nemeskér és Egyházasfalu között. A szerelvény keresztbe fordult az úton, így mindkét sávon forgalmi akadály alakult ki. A soproni és a sopronkövesdi hivatásos tűzoltók megszüntették az akadályt. A járműben csak a sofőr utazott, nem sérült.
  • Családi ház pincéjében nagy mennyiségű tojástartó égett szerda délután Bőnyben, a Rózsa Ferenc utcában. A győri hivatásos tűzoltók habosított vízsugárral oltották el a lángokat. A pincében tűzifát és szenet is tároltak, amelyekre nem terjedtek át a lángok. A tűzoltó egységek kitárazták a pincét és átvizsgálták az épületet. Az eset során nem sérült meg senki. A ház lakható maradt.
  • Berendezési tárgyak égtek mintegy tizenöt négyzetméteren egy hétvégi házban csütörtök délelőtt Győrben, a Nektár utcában. A győri hivatásos tűzoltók két vízsugárral megfékezték a lángokat. Az egységek az oltáshoz megbontották a ház tetőszerkezetét is. A tűzben sajnos elpusztult egy kutya.  A ház lakhatatlanná vált, ezért két embert ideiglenes szálláson helyeztek el.
  • Kigyulladt, majd teljes terjedelmében égett egy csarnoképület tetőszerkezete csütörtök délelőtt Győr-Ménfőcsanakon, a Győri úton. A győri. a pannonhalmi, a lébényi és a csornai hivatásos, valamint a győrújbaráti önkéntes tűzoltók hat vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek ezután átvizsgálták az épületet és megbontották a tetőszerkezetet további izzó részeket keresve. Az üzemben heten dolgoztak a tűz keletkezésekor, mindenki időben kimenekült az épületből.
  • Teljes terjedelmében égett egy száz négyzetméteres, nyaralónak használt családi ház tetőszerkezete csütörtökről péntekre virradó éjjel Himodon, a Dózsa utcában. Mire a tűzoltók kiérkeztek a tetőszerkezet teljesen beszakadt. A kapuvári és a csornai hivatásos tűzoltók három vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az egységek ezután átvizsgálták az épületet, a házban nem volt senki a tűzeset idején.
  • Pénteken hajnalban és éjfél előtt is megszólalt a szén-monoxid-érzékelő egy-egy győri lakásban. Hajnalban a Tábor utcában egy nyílt égésterű kombi gázkazán üzemelt, amikor az érzékelő figyelmeztetett. A város hivatásos tűzoltói rekonstruálták a helyszínt és értesítették a gázszolgáltató szakemberét, aki méréseivel kimutatta a fürdőszobában a mérgező gáz jelenlétét.
  • Éjjel a Vasút sorra riasztották a város tűzoltóit, ahol a gázkonvektor mellett elhelyezett érzékelő jelzett. A tűzoltó egység és a gázszolgáltató szakembere sem tudott szén-monoxid koncentrációt kimutatni, azonban a fűtőeszköznél gázszivárgást tapasztaltak. A lakók felülvizsgálatig nem használhatják a fűtőeszközöket.
  • Negyedik emeleti panellakás konyhájában keletkezett tűz szombaton kora délután Győrben, a Földes Gábor úton. A konyhabútor és berendezési tárgyak kaptak lángra. Mire a város hivatásos tűzoltói kiérkeztek, a lakó eloltotta a tüzet. A tűzoltó egység megbontotta a konyhabútort és átvizsgálta a helyiséget további izzó részeket keresve. A lakó a tűz oltása közben a kezén és az arcán égési sérüléseket szenvedett, ezért őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba vitték.
  • Kigyulladt és teljes terjedelmében égett egy építkezésnél használt, hat négyzetméteres irodakonténer vasárnap hajnalban Sopronban, a Virágvölgyi úton. A város hivatásos tűzoltói eloltották a tüzet. A hőhatástól károsodott egy kisebb konténer és egy autó visszapillantó tükre megolvadt. Az eset során nem sérült meg senki.

A tűzoltói beavatkozást igénylő esetek alkalmával összesen tizennégy ember sérült meg.