Respekt a nyíregyházi focidrukkereknek!

Súlyos sérülés a Nyíregyháza ellen
forrás: eto.hu

A hír, ami a héten sokkolta a futball világát: az ETO – Nyíregyháza meccsen Gulyás Máté páros lábú becsúszása nemcsak piros lapot ért, de valószínű olyan súlyos sérülést okozott Szimcsó Viktornak, hogy a győri játékos egy évig nem léphet majd pályára. Történt mindez 3-1-es hazai vezetésnél a 93. percben. Vagyis szinte a lefújás pillanatában.

A sokkoló sérülést most nem tenném ide, bizonyára a legtöbben látták, ha nem, erősebb idegzetűek megtalálják az ETO oldalán. Ott olvashatjuk azt is, hogy a klub mindenben segíti megsérült játékosát. Ez igazán dícséretes. De mi a helyzet a nyregyházi fiúval, egyáltalán kicsoda ő?

Bevallom Gulyás Mátéról eddig az esetig semmit nem hallottam. Gyorsan megnéztem az MLSZ adatbankját, mit is kell tudni róla. Nos 31 éves, kereken 400 mérkőzés van mögötte, 29 gólt szerzett és 11-szer állították ki. Újpestről indult, aztán szinte minden szezon végén váltott, így játszott Pécsett, a BKV Előrőnél, a REAC-nál, Vecsésen, Vácott, Balmazújvárosban, Ausztriában a Kitzbühel csapatában, majd hazatérése után Veresegyház, Szigetszentmiklós, újra Vác és most Nyíregyháza.

Durva játékos volt eddig Gulyás Máté? Nem tudom, de ha az lett volna akkor talán már ismernénk a nevét. Fiatal és tapasztalatlan játékos lenne Gulyás Máté? Hát ilyen idősen és ennyi meccsel a háta mögött valószínű megélt már sok mindent a futballpályán. Nagy volt a tét és kiélezett volt a meccs? Az NB II 9. fordulójában ha a listavezető otthonában 3-1-re vezet a tizedik előtt, nálam az eléggé papírformának tekinthető. Ha hozzá tesszük, hogy szinte az egész második félidőben kialakult már a végeredmény, akkor a ráadásban már hová az indulat?

Vajon Gulyás Máté mennyire bánta meg tettét? Azt tudom, hogy bocsánatot már kért, de kíváncsian várom, hogy hogyan és meddig fog vezekelni, és mit tesz azért, hogy ezt a cselekedetét jóvá tegye.

Amikor elkezdtem emiatt kutatni, azonnal rátaláltam az eset legpozitívabb megnyilvánulásaira. Ezeket mind a nyíregyházi drukkerektől olvastam. Egyáltalán nem mentik fel játékosukat, sőt, sokan azt látnák jobbnak, ha szerződést is bontanának vele. Általában nem ez a jellemző, a kedvenceket megpróbálják megérteni, vagy minimalizálják a tett súlyát – de itt egyáltalán nem ez történik. Ők is ugyanúgy elítélik a cselekedetet, mint mi itt Győrben. Ez nagyon jó. Respekt nekik!

De azért jó volna tudni, mi vezetett idáig? És pár napja azon is gondolkodom, hogy mi lehet most Gulyás Máté lelkében. Hiszen egy pillanat alatt tönkretette azt, amit az elmúlt 20 évben épített. A közvélemény most szinte úgy kezeli, mintha sofőrként mobilozva elütött volna autójával egy a zebrán szabályosan közlekedő kisgyereket.

De mielőtt megsajnálnám mindig bevillan a felvétel. Ahol tisztán látszik, hogy ez a belépő ez nem egy félresiklott becsúszás volt, hanem egy tökéletes kivégzés. Ezt a vendégjátékos így akarta végrehajtani. Abban szinte biztos vagyok, hogy Gulyás ilyen súlyos sérülést nem akart okozni, de azt igenis akarta, hogy Szimcsónak fájjon. Ha lehet, nagyon fájjon.

Mit csinálhatott Szimcsó Viktor? Vagy csak rosszkor volt rossz helyen és csak rajta csattant az ostor? Mi történt, ami nem a megszokott volt a 93. percig, ami kiváltotta ezt az indulatot? Tudni kellene, mert ha a következő hasonló esetet meg akarjuk előzni, akkor nem szabad abban hinni, hogy majd az efféle szankció mindenkit visszatart. Az oda vezető úton jó lenne mindenkit megállítani.

Amikor arról beszélünk, hogy valaki egy pillanatra elvesztette az eszét, szerintem mindenkinek Zidane VB döntős fejelése jut az eszébe. A francia világsztárt kiállították – a provokáló Materazzi meg világbajnok lett, de egy életre összefonódott a neve az esettel. Utólag mindketten megbánták amit tettek – a gallok tizese mellett egyébként a FIFA megbüntette az olaszt is. Más kérdés, hogy az a fajta viselkedés, ami megelőzte a tettet, sokak szerint gyakori a futballpályán, tehát ennyi erővel hétről hétre büntethetne ezért a testület.

Éppen ezért hiszen azt, hogy meg kell vizsgálni azt is, hogy mitől volt ennyire ideges a hangulat egy tulajdonképpen már rég lefutott meccsen. A győriek tettek-e bármi olyat, ami ide vezet, vagy a nyíregyháziak agresszív harciassága ezúttal túlcsordult? Vajon a két klub képes-e közösen úgy kivizsgálni a cselekedetet kiváltó okokat, hogy abból mások tanuljanak, és az ügy példaként szolgáljon a későbbiekben?

Gulyás mindenesetre egy darabig nem focizhat, az MLSZ Fegyelmi Bizottsága ugyanis gyorsan döntött: három hónapig nem léphet pályára ő sem. Hááát…… A belépő láttán ha Szimcsó valami csoda folytán karcolás nélkül megúszta volna, szerintem akkor is súlyosabb ítélet kellett volna, hiszen a szövetség szabályzata szerint ha “durvaságot követ el az a labdarúgó, aki túlzott cselekedetével ellenfele testi épségét veszélyezteti, akkor egy mérkőzéstől hat hónapig terjedő eltiltással büntethető” Ez éppen a fele….

Szóval az eddig feltett kérdések mellett az is érdekelne, hogy tényleg mit kell ahhoz elkövetni, hogy valaki az MLSZ-től a maximális hat hónapos eltiltást kapja?

Az Oxygen Media egyik alapító tagja, hivatalosan programigazgató, de lelkében sokkal inkább sportriporter, kommentátor és úti filmek operatőr-rendezője - no meg ha nagy ritkán mikrofonhoz engedik a Rádió1 egyik hírolvasó meteorológusa.