Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A világ egyik legmagasabb homokdűnéjét Peruban találjuk, de erről sokkal kevesebb szó esik, mint például a Machu Picchuról, a Nazca-vonalakról, a cuki alpakákról vagy a tényről, hogy náluk a tengerimalac is átlagos eleségnek számít. A Cerro Blanco story következik!

A homokdűne nem más, mint masszív homoktömeg, ami dombokká, hegyekké formálódik a szél felszínalakító tevékenysége jóvoltából. A sivatagokon kívül akár vízparti helyeken is kialakulhat, sőt, egész dűnemező, dűnetenger is formálódik, lélegzetelállító méretekben.

Limától 450 kilométerre találjuk a Cerro Blancot, egészen pontosan elég közel a Nazca-vonalak lelőhelyéhez. Egy perui legenda szerint élt egyszer egy gyönyörű hercegnő, aki éppen megmártózott egy fenséges medencében, amikor egy fiatal férfi megzavarta. A hercegnő megijedt, felkapta a ruháit és futásnak eredet: a köpenye pedig ahogy végigszántották a sivatagot, kialakították ezt a csodás dűnetengert. Úgy tartják, a világszép, szégyenlős hölgy mai napig sellőként él a lagúnákban és büszke a Cerro Blancora.

A legmagasabb dűne 2080 méteres, ami elég szép méret, pláne, ha például az 1024 méteres Kékestetőre gondolunk.

Sokan extrémsportolnak itt: a homokban való deszkázás nagyon menőnek számít. Lényegében hasonló, mint a snowboard, csak a deszka nem a havon, hanem a homokon csúszik. Persze, még a legképzettebb, legügyesebb snowboarderek is nagy kihívásnak tekintik a a Cerro Blanco-s csúszásokat.

Népszerűek a homokjáró-homokfutó autós túrák is, pláne azért, mert így akár a neplementét is meg lehet várni a dűnék tetején. Ez pedig szintén felejthetetlen élmény: megannyi csodás fotó készül itt pirosló-lila-pink éggel a háttérben, ahogy az az első illusztrációnkon is látszik. Tehát, ha Peru, akkor Cerro Blanco, közel a Nazca-vonalakhoz!