Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Sokakat bosszantanak az elektromos rollerek

A közösségi médiában időről-időre visszatérő téma az elektromos rolleres közlekedés szabályozása, a városból való kitiltása, melyekre leginkább a nem megfelelő használat és a közlekedési eszköz közterületen, úton-útfélen való elhelyezése ad okot.

Győrben a TIER e-rollereit vehetjük igénybe idén februártól. A cég küldetése dióhéjban a fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, elősegítése. Kezdetben magas, 100 forintos percdíjért vehettük igénybe a rollereket 350 forintos feloldási díj mellett, amit mindegy mennyi időre kölcsönöztük az eszközt, ki kellett fizetni. A tarifákat azóta valamelyest csökkentették, most induláskor 300 forintos feloldási díjat számol fel az üzemeltető, és percenként további 80 forint futási díj fizetendő. A díjak városonként változnak, a TIER határozza meg őket.

A parkolási irányelvek egészen egyértelműek, egyes városokban kötelező parkolóhelyek vannak, máshol piros, sárga, szürke és fehér zónákat találunk. Győrben kötelező parkolóhelyeket találunk, tehát csak megadott pontokon hagyhatjuk az eszközt. A szolgáltató weboldalán és az applikációban is kapnak a felhasználók tájékoztatást a parkolási szabályokról, illetve mint a Help Center egyik cikkében írják, a TIER járőrözik az utcákon, hogy biztosítsa a járművek megfelelő parkolását, és reagál a rossz parkolással kapcsolatos bejelentésekre; a járművek mozgatásával biztosítja a megfelelő parkolási helyeket. Ennek ellenére a napokban is posztolt egy győri lakos egy kicsit sem megfelelő helyen, az úttesten hagyott e-rollerről.

A bejegyzés alatt az egyik kommentelő azt írja:

BE KELL TILTANI A ROLLEREKET!!!

 

Egy másik hozzászóló, kicsit védve a felelőtlen rollerest, hangsúlyozza:

1. Rollert ott lehet csak hagyni, ahol az app engedi. 2. Ha lemerül az aksi, nem mozdul.

Az üzemeltető Help Center felületén bejelenthetjük, ha rossz helyen parkol egy roller, mint írják, elkötelezettek amellett, hogy kiváló szolgáltatást nyújtsanak és hogy ez senkit ne érjen negatívan. A cég elismeri, hogy előfordulhat, hogy egyes járművek nem a legjobb helyen maradnak, de ha ezt jelezzük, ők rövid időn belül igyekeznek intézkedni.