Sós vízzel működő sportautó

Quantino környezetbarát sportkocsi

Vajon Győr, az Audik városa mit szólna egy gyönyörű sportautóhoz, amely sós vízből nyert elektromos árammal megy, mint a rakéta, környezetbarát, pár perc alatt fel lehet tankolni, és egy feltöltéssel több mint 800-1000 kilométert is képes megtenni? 

A nanoFlowcell AG által gyártott Quant tanulmányok azonban nem a külsejük, hanem a belsejük miatt különlegesek, a Quantinóról például mindössze az alábbi, elég meghökkentő adatokat lehet tudni:

  • Egy tömegtermelésre szánt elektromos sportautó.
  • A nanoFlowcell technológiát használja, amely alacsony, 48-52 V feszültséggel dolgozik.
  • A négy kereket négy külön elektromotor hajtja, ezek összesített teljesítménye 136 lóerő.
  • Végsebessége 200 km/h felett van.
  • Két, egyenként 175 literes tartályban viszi az üzemanyagot, ami nem más, mint két sóoldat, és ezeket hamar fel lehet tölteni, ha elfogynak.
  • Teli tankokkal több mint 1000 kilométert lehet vele megtenni.
  • 3,91 méter hosszú, és 2+2 üléses.
  • A reklámszöveg szerint az ára a mai kompakt autókéhoz lesz hasonló.

A sós vízzel való működés elve nagyon hasonló a hidrogén meghajtáshoz. Előnye, hogy a hidrogént magas nyomású rendszer nélkül használja ki. A sós vizet használja a kialakított rendszer az elektromos áram létrehozására is.

Az autókban két tartály található, melyek tele vannak oldott fémes sókkal. Ezek az oldott sók ellentétes ionos töltéssel rendelkeznek, melyeket egy membránon szivattyúznak át.

A kémiai reakció, ami egyesíti mindkét molekuláris struktúrát energiát termel, amelyet négy elektromos motor meghajtására használ fel mind a négy keréknél, felhasználva a beépített szuper kondenzátorokat.

3 autómodellt valósítottak meg, ami így működik, és magában foglalja ezt a technológiát.

Egy prototípus, egy fogyasztói változat, valamint egy sportkocsi.

 

Ha most azt gondolja, hogy mindez túl szép, hogy igaz legyen, akkor nincs egyedül.

ha azt hiszi, hogy ezek csak szép papírmasék, vagy fröccsöntött műanyagok, akkor téved. A Quantino például olyannyira létezik, hogy egy friss videó szerint nemrég elkaptak egyet Zürich utcáin is:

Még gyára sincs, de már eladott 25 500 darab autót a NanoFlowcell

A startup 3,1 milliárd eurós (994 milliárd Ft) szerződést kötött 25 500 autó értékesítésére.

egy nemzetközi befektetőcsoport 3,1 milliárd euró értékben vásárol tőlük autókat, és ezt az összeget előre át fogják utalni. Ebből a tőkéből futja majd a fejlesztés befejezésére, a gyár felépítésére, amelyet követően aztán 500 darab Quant és 25 000 darab Quantino leszállítását vállalta be a NanoFlowcell.

A jelenlegi állás szerint egyébként a Quant ára 3 millió euró, ebben az összegben az autón kívül benne van egy kis méretű, az autó igényeit kiszolgálni képes töltőállomás is, az ezt nélkülöző Quantino megcélzott kiskereskedelmi ára 65 000 euró.

Forrás: vilagfigyelo.com

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó