Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jövőre indítja el az Év lepkéje programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya, amelynek keretében idén december 22-ig lehet szavazni, hogy melyik pillangó legyen az év lepkéje.

A jelöltek a fecskefarkú pillangó, a nagy éjjeli pávaszem és a fehérgyűrűs csüngőlepke. A szavazás pénteken indult, a voksokat az MME honlapján lehet leadni – írja az MTI.
  • A fecskefarkú pillangó országszerte elterjedt, bár a hegy- és dombvidékeken gyakoribb, azonban a hideg időjárás és az intenzív vegyszerhasználat miatt bizonyos területeken kevesebben lettek. Három nemzedéke általában áprilistól repül egészen szeptemberig.
  • A nagy éjjeli pávaszem Európa legnagyobb őshonos lepkéje. Főként gyümölcsösök és jó állapotú erdők közelében lehet őket látni. Az utóbbi pár évtizedben számuk drasztikusan csökkent.
  • A fehérgyűrűs csüngőlepke az egyik legszebb magyarországi csüngőlepke. Főként hegy- és dombvidékeken fordul elő. Élőhelyei napos, nyílt gyepek, ahol számos egyed megtalálható. Viszonylag rövid ideig, júliusban és augusztusban lehet megfigyelni.
Az akció küldetése, hogy felhívja a lakosság figyelmét Magyarország természeti kincseire, és az ezeket fenyegető természetvédelmi problémákra.