Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Szellemi sportban is a legjobbak között

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tizenhárom országból összesen 116 backgammon-játékos érkezett a harmadik alkalommal megrendezett Belgrade Openre. A nemzetközi versenyen a győri Széchenyi István Egyetem oktatója és két hallgatója is részt vett, akik szép eredményekkel, értékes helyezésekkel zárták a viadalt.

A Széchenyi István Egyetemen 2021 óta választható kurzus a sportági ismeretek között az ostáblaként is ismert backgammon. A tantárgy nagy népszerűségnek örvend, amelynek hatására többen versenyszerűen is foglalkozni kezdtek a szellemi sportággal. Az azóta eltelt viszonylag rövid idő ellenére a hallgatók szép sikereket értek el az elmúlt időszakban, egyikük az országos bajnokságon egészen a legjobb négy közé jutott. Az egyetemi kurzus oktatója, Máté Richárd pedig tagja volt annak a magyar válogatottnak, amely a csapat-világbajnokságon ötödik helyezést ért el. Mindeközben az egyetem győri kampuszán már saját versenyek is zajlanak, írja közleményében a Széchenyi István Egyetem. 

Októberben ismét nemzetközi mezőnyben mérették meg magukat a győriek. Máté Richárd mellett az egyetem két hallgatója is indult, akik már több nemzetközi backgammon-versenyen is részt vettek. Horváth Máté és Kiss Dominik az egyetemi backgammon-ranglistát is toronymagasan vezetik, és Belgrádban sem vallottak szégyent.

A főversenyen a legjobb 16 játékos jutott a rájátszásba. A többiek a „Last Chance” versenysorozatban folytatták, ahol Máté és Dominik is egyaránt a legjobb négybe verekedték magukat, s az előkelő harmadik és negyedik helyet szerezték meg. Oktatójuk, Máté Richárd a „Pro 100” versenysorozatban indult. A 39 fős mezőnyben egészen a döntőig jutott, ahol a dán Lars Nielsen tudta csak megállítani. A 11:9-es végeredmény azt jelentette, hogy a győri kurzus vezetője a második helyen végzett.

A nemzetközi szereplést követően hamarosan ismét hazai pályán játszanak majd az egyetem versenyzői, hiszen december 2-án kerül sor a harmadik Széchenyi Backgammon Kupára, amelyen a negyedik PUB Liga, vagyis az egyetem házi backgammon-bajnokságának díjait is átadják majd.

Forrás/fotó: Széchenyi István Egyetem