Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

130 éves lesz idén a Nagymező utcai Mai Manó Ház, ami a hazai fotográfiai és művészeti élet fontos origója.

Rögtön itt lesz májusban a magyar származású spanyol fotográfus, a spanyol királyi család hivatalos fényképészének, Juan Gyenesnek a kiállítása. Ő az, aki fotózta többek között Bartókot, Kodályt, Rippl-Rónai Józsefet, és madridi stúdiójában olyanművésznagyságok is látogatást tettek, mint Charlie Chaplin, Joan Miró, Salvador Dalí vagy Pablo Picasso. A festőfenoménról készített fotói májustól a Mai Manóban lesznek megtekinthetőek.

További csodás tárlatok mellett októberben érkezik az igazi nagyágyú: Her Photos (Az ő képei), vagyis 200 fotó Frida Kahlo életéből, életéről, neves fotográfusok szemével. Ezt a kiállítás először 2009-ben volt látható, azóta pedig a világ számos pontján bemutatták, óriási sikerrel: 20 városban, több mint 1 millió ember látta már a néha könnyed, máskor pedig egészen súlyos fotókat, amik a mexikói popkulturális ikonná váló festőnő életét mutatják be.

 

A képeken családtagok, barátok, a híres/hírhedt szerelem, Diego Rivera is feltűnik, ahogy természetesen Frida szeretett Casa Azulja, ahol alkotott, gyógyult, szeretett, szorongott és kiengedett. Sok olyan fotót is megismerhetünk ezen a tárlaton, ami évtizedekig rejtve volt a nyilvánosság elől.

Az idén 130 éves Mai Manó Házba érdemes akár bármikor beváltható tiszteletjegyet vásárolni! Lesz bőven látnivaló!