Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Goji bogyó, kendermag, nyers kakaó, maca vagy camu-camu – hogy mi a közös bennük? Mind úgynevezett szupertáplálékok, amelyek kiemelkedően magas tápanyag-koncentrációval rendelkeznek, Kínától Dél-Amerikáig nagy becsben tartják őket. Képzeletben bebarangoljuk földgolyónkat és számba vesszük a szupertáplálékokat, melyek közül akad, amely akár a mi konyhánkban is megtalálható.

Nyersen a legjobb!

Minden nyers zöldség és gyümölcs a teljes életerejével rendelkezik, míg a főtt, sült ételek tápanyagtartalma kisebb. A nyers élelmiszerek fogyasztása több energiát, vitalitást jelent szervezetünknek. A friss zöldségek, gyümölcsök, babcsírafélék, gabonacsírák, dió- és mogyorófélék elegendő vitamint, ásványi anyagot, enzimeket tartalmaznak és nagy a víztartalmuk; rehidratálnak és vitalizálnak, megőrzik egészségünket.

Goji bogyó – a „boldogság bogyója”

A goji bogyó földünk tápanyagokban talán leggazdagabb gyümölcse: teljes értékű proteinforrás, 18 különféle aminosavat, 21 nyomelemet, B1-, B2-, B6- és E- vitaminokat, valamint immunerősítő poliszacharidokat tartalmaz. A nálunk ördögcérnának vagy kínai farkasnak nevezett bogyók gyönyörű piros színben tündökölnek és nagyon finom ízűek. Kínában évezredek óta ismerik a növény speciális tulajdonságait és a tradicionális kínai orvoslás egy kerek 8000 gyógyfüvet és élelmiszert tartalmazó rendszerben a legelső helyre sorolja. A goji bogyó erősíti az immunrendszert, javítja a sav-bázis háztartást, növeli a vitalitást, erősíti az éleslátást, segíti a sejteket az öregedésért felelős szabad gyökök megkötésében. A magas tápanyag-koncentrációnak köszönhetően serkenti a gyógyulási folyamatokat. Nem csoda, hogy az egész földgolyón a legnagyobb népszerűségnek örvendő kis bogyót az örök fiatalság forrásának nevezik.

Kendermag – a teljes értékű élelmiszer

A hántolt kendermag kellemesen lágy ízű, gazdagítja a müzlit, salátát, párolt zöldséget vagy akár különböző desszerteket is. Kitűnik telítetlen zsírsavaival (olaj-, linol-, és gamma linolsavak), amelyeket optimális összetételben tartalmaz. A kendermag mintegy 24%-a protein, ami nagy részben különösen jól emészthető formában van jelen. Megtalálható benne mind a nyolc, az emberi szervezet számára esszenciális aminosav, így kitűnő proteinforrás.

Nyers kakaó – az istennők tápláléka

A nyers kakaó a csokoládé legfontosabb összetevője, sok pozitív tulajdonsággal bír: fiatalít és örömöt ad. Ha nyers kakaót eszünk, a csokoládé minden jó hatását élvezhetjük úgy, hogy közben nem ártunk testünknek a csokoládégyártás során az édes finomságba kerülő fehér cukorral és egyéb kémiai segédanyagokkal. A kakaófa Dél-Amerika esőerdőiből, főleg az Amazonas és az Orinoco folyók vízrendszerének ártereiről származik. Amerikában a bennszülött maják és aztékok a kakaófa magját tápszernek és pénznek egyaránt használták. A nyers kakaóbab egyike a természet adta legfigyelemreméltóbb szupertáplálékoknak: nemcsak az íze különleges, hanem testünket, lelkünket és szellemünket is táplálja. A kakaó tartalmazza az összes élelmiszerünk közül a legtöbb magnéziumot, ami jó a szívműködésnek. Táplálja az agyat, ébren tart, gazdag antioxidánsokban, így megvédi a sejteket a szabad gyököktől, erősíti a csontokat, fokozza a boldogságérzetet, magas kéntartalmával erősíti a körmöket és széppé teszi a bőrt, valamint a hajat.