Kurt Cobain-hoz, Jim Morrison-hoz, Jimi Hendrix-hez és Amy Winehouse-hoz hasonlóan Janis Joplin is mindössze 27 évesen hunyt el, amivel a tragikus sorsú zenészekből álló 27-es klub tagja lett.

Amikor John Cooke, Janis Joplin utolsó bandájának menedzsere 1970. október 4-én benyitott a Los Angeles-i Landmark Motor Hotel 105-ös szobájába, már sejtette, hogy nagy a baj. Az éjjeliszekrény és az ágy között fekve, kezében pár dollárral, félig levetkőzve talált rá a rock and roll királynőjére. Heroinfecskendője az asztalon hevert. Joplin órák óta halott volt. 

Az énekesnőről sokáig az a hír terjedt, hogy élete végére teljesen elszegényedett, húga, Laura azonban tiszta vizet öntött a pohárba ezzel kapcsolatban.
 
"Ez nem igaz. Az ügyvédje szinte könnyes szemmel mesélt nekem arról, amikor átkutatták Janis házát, mert egyáltalán nem az várt rájuk, amire sokan számítottak volna vele kapcsolatban. Minden egyes csekkje, számlája és hivatalos papírja a lehető legnagyobb rendben volt, a pénzével pedig kifejezetten óvatosan bánt és igyekezett is spórolni. Mivel pontosan tudta, milyen szegénynek lenni, nem szórta a pénzt felelőtlenül semmire, ráadásul a leveleiben többször írta, hogy egyébként is annyit keresett, amennyit sosem tudott volna elkölteni."

A temetése sem azt mutatja, hogy szegény volt. Halálát heroin-túladagolás okozta, de az éjszaka során elfogyasztott alkoholnak is szerepe lehetett a tragédiában. Joplin barátai megmaradt vagyonából – az énekesnő kívánságának megfelelően – hatalmas búcsúztató bulit rendeztek. Hamvait a Csendes-óceánba szórták.