Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Kultúra

Társadalmi traumák és cukiság a múzeumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Gyurma workshop, közös plüsstotem-építés, szubjektív tárlatvezetések és éjféli zseblámpás múzeumi séta is várja a látogatókat a Ludwig Múzeumban június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján.  

Az újonnan nyílt időszaki tárlat, A cukiság faktor című nemzetközi válogatás egy, a nemzetközi művészeti életben is aktuális témát, a „cukiság” fogalmának átalakulását, és az így kialakult újfajta esztétikai fogalmat próbálja értelmezni. 

A kiállítást Csepelyi Adrienn, majd Szapora Márk esztéta szubjektív tárlatvezetésén, egy gyurma workshopon és korai Walt Disney-rajzfilmeken keresztül fedezheti fel a közönség, Tóth Balázs Máté képzőművész közreműködésével pedig egy plüssállatokból álló, nagyméretű installáció megvalósításában is részt lehet majd venni – áll a múzeum közleményében.

A Boris Lurie & Wolf Vostell. Művészet a Soá után című kiállítás az egyéni és társadalmi traumák, valamint az emlékezet témáját egy művészbarátságon keresztül vizsgálja. A téma mélyebb megértését Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus vezetése segíti majd. A kiállítótérben közös alkotásra is invitálnak a szervezők: egy közösségi kollázs elkészítésében lehet részt venni.

A Ludwig Múzeum gyűjteményében szereplő műveket bemutató Időgép című válogatásban Ott Anna és Grecsó Krisztián beszélgetését lehet meghallgatni a családi történetek fontosságáról, valamint levetítik a George Orwell 1984 című regényéből készült filmet, éjféltől pedig zseblámpás múzeumi sétát szerveznek.

Mindezeken túl ki lehet majd próbálni a METU hallgatói által tervezett különleges játékokat, társasjátékokat, amelyeket a kiállítás műtárgyai inspiráltak, de a szokásokhoz híven élő DJ-szettel is készülnek a múzeum teraszán.

Kép forrása: Wikimedia/Peter Siroki